Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Betuweroute op de schop: meer giftreinen door stedelijk gebied

Duitsland is onlangs begonnen met de aanleg van de verlenging van de Betuweroute: het Derde Spoor. De Volkskrant meldt dat als gevolg daarvan treinen met gevaarlijke stoffen een alternatieve route moeten volgen door Brabant of Twente.

Tussen 16 april en 16 oktober is de Betuweroute beperkt en soms helemaal niet beschikbaar voor goederentreinen. Prorail erkent dat het komende half jaar giftreinen op weg naar Duitsland ‘zo veel als mogelijk’ over de Betuweroute geleid zullen worden, maar geeft toe dat het onontkoombaar zal zijn dat Oost-Nederland en Noord-Brabant meer te maken zullen krijgen met dergelijke transporten dan nu het geval is.

De spoorbeheerder benadrukt dat al het transport binnen de wettelijke grenzen voor gevaarlijk transport blijft.

Panama Papers: Nederlands bedrijf hielp bij opzetten dubieuze constructies

Er is weer meer Nederlands nieuws uit de Panama Papers: het Rotterdamse Ploum Lodder Princen (PLP) hielp bij het opzetten van dubieuze financiële constructies waarbij geld weggesluisd werd via belastingparadijzen.

Een van de vaste zakenpartners van Mossack Fonseca is Infintax. Het bedrijf levert belastingadvies en trustdiensten. Sinds eind 2012 is PLP de vaste notaris van Infintax.

In het artikel komt een emeritus hoogleraar notarieel recht aan het woord die zich bij zeker twee transacties afvraagt of PLP de notariële aktes die daarvoor noodzakelijk zijn had mogen laten passeren. De hoogleraar spreekt van ‘juridisch cowboygedrag’.

Notaris Stan Commissaris van PLP, tevens maatschapvoorzitter van het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor, spreekt deze bewering tegen en beroept zich daarnaast op zijn geheimhoudingsplicht.

Innovation expo in Amsterdam vol interessante uitvindingen

Op 14 april is in Amsterdam de Innovation Expo, waar 200 duurzame uitvindingen te zien zullen zijn. Van een boom die zonne-energie opwekt tot een fiets die waarschuwt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Dat schrijft RTL Z.

Nederland waterland dus is er op de expo ruim aandacht voor innovaties op het gebied van wateroverlast en overstromingen. Zo is er de waterdoorlatende betontegel, een slimme regenton, gefilterd en daarmee drinkbaar regenwater en een installatie waarmee je thuis je eigen regenwater kunt winnen.

Ook duurzame energiewinning krijgt veel aandacht, onder meer in de vorm van een raam dat elektriciteit opwekt, een ‘biobased’ huis en slimme stopcontacten die alle apparaten in je huis uitschakelen zodra je de deur uit loopt.

DoBots Kickstarter Promo from Alex de Mulder on Vimeo.