De Juniac vertrekt als hoogste baas van Air France-KLM

Het vertrek van de topman is opmerkelijk omdat hij in mei 2015 nog werd herbenoemd.

Alexandre de Juniac in februari tijdens de presentatie van de jaarcijfers van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM in Parijs. ANP / Lex van Lieshout

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM legt zijn functie eind juli neer. Dat maakte de luchtvaartgroep dinsdag bekend. De Juniac is de hoogste baas van het concern.

De topman wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA, waar hij het stokje overneemt van Tony Tyler. Uiterlijk 1 augustus wil Air France-KLM een opvolger hebben benoemd. De Juniac licht zijn vertrek in een video op Youtube toe.

Het vertrek van De Juniac is opmerkelijk omdat hij in mei 2015 nog werd herbenoemd voor een periode van vier jaar. Ook is de grootscheepse hervorming van AirFrance nog niet afgerond.

Air France-KLM heeft veel last van concurrerende budget- en Golfmaatschappijen. Bij plannen voor een bezuiniging van honderden miljoenen stuitte de top van het bedrijf op veel onwil bij vooral de Franse vakbonden.

Dieptepunten

Eén van de dieptepunten onder De Juniacs bewind was de Franse pilotenstaking in het najaar van 2014. Die kostte het bedrijf naar schatting een half miljard euro. Ruim een jaar later kwam het bedrijf weer negatief in het nieuws toen boze werknemers hun woede over een net aangekondigde ontslagronde koelden op twee directieleden.

De topman noemde in 2014 in NRC een late reactie op de economische crisis de belangrijkste oorzaak van de slechtere prestaties van Air France ten opzichte van KLM. Terwijl KLM al in 2004, het jaar van de overname door Air France, ingrijpend ging snijden begon Air France pas in 2011. Dat had “twee of drie jaar” eerder gemoeten, aldus De Juniac.

Lees het interview met De Juniac: Het gaat niet meer om nationale trots

De Juniac (geboren in 1962) is een voormalig topambtenaar. Zo werkte hij als kabinetschef van minister van Economische Zaken Christine Lagarde in de regering van Sarkozy. In 2011 begon hij als directeur van Air France en sinds 2013 is hij de hoogste baas van Air France-KLM.

    • Liza van Lonkhuyzen