Clarence Seedorf onder Nederlanders genoemd in Panama Papers

Ook wijlen Jos van der Vorm, oud-lid van de Hoge Raad, komt voor in de documenten. Mexx-oprichter Rattan Chadha en Joop van Oosterom van Volmac worden tevens genoemd.

Clarence Seedorf bij de uitreiking van de Millenniumschoen Award in 2008.
Clarence Seedorf bij de uitreiking van de Millenniumschoen Award in 2008. Foto: Valerie Kuypers / ANP

De eerste Nederlandse namen in de Panama Papers zijn bekend, zo melden Trouw en het Financieele Dagblad dinsdag. Onder meer de namen van oud-voetbalinternational Clarence Seedorf en wijlen Jos van der Vorm, die lid was van de Belastingkamer van de Hoge Raad worden genoemd. In het omvangrijke datalek wordt veel duidelijk over belastingontwijking en -ontduiking via offshoreconstructies, opgezet door het Panamese bedrijf Mossack Fonseca.

Clarence Seedorf komt in de documenten voor in verband met de sponsorrechten voor zijn voormalige motorraceteam Seedorf Racing. Het raceteam sloot in 2005 een contract met Image Building Ltd. ter waarde van 640.000 euro voor de sponsorrechten. De daadwerkelijke sponsor, de Italiaanse juweliersketen Morellato, betaalde echter ruim 3 miljoen euro aan Image Building Ltd.

Image Building Ltd. is een bedrijf van de Nederlander Iwan Postel, die volgens de kranten rijk werd in de handel van rechten. Het is niet duidelijk of Seedorf meedeelde in de verveelvoudiging van de sponsordeal, of dat Postel de winst zelf in zijn zak stak.

Seedorf neemt afstand van berichtgeving

Tegenover de NOS laat Seedorf via een woordvoerder weten afstand te nemen van de berichtgeving in Trouw en het Financieele Dagblad:

“Het artikel lijkt iets te insinueren dat er niet is. Seedorf heeft zijn eigen geld geïnvesteerd in het team en heeft er zelfs geld op verloren. Van enige illegale deals of contracten is Seedorf niet op de hoogte.”

Volgens Seedorf is er ook niet “herhaaldelijk” contact gezocht om hem om een reactie te vragen, zoals wel in het artikel stond. De kranten konden vanmorgen niet zeggen of de oud-voetballer van de constructie afwist.

Lees ons vragenstuk: Drie vragen over de Panama Papers

Oud-lid Hoge Raad hield vermogen verborgen

Een andere prominente naam die voorkomt in het journalistieke onderzoek is die van wijlen Jos van der Vorm, tussen 1979 en 1986 lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad. Uit een reconstructie van de kranten blijkt dat Van der Vorm zich actief bezighield met het verhullen van zijn vermogen voor de Nederlandse fiscus.

In 2006 had de Zwitserse jurist Jan Stockhausen namens Mossack Fonseca een afspraak met Jos van der Vorm en zijn zoon Willem. In het verslag van de ontmoeting wordt duidelijk dat Van der Vorm maar één doel voor ogen had bij de ingewikkelde constructie met trustfondsen op de Maagdeneilanden: zijn vermogen van ruim 7,6 miljoen euro buiten het zicht van de fiscus houden.

Zoon Willem, die in Monaco woont en het Monegaskische belastingtarief van 4 procent betaalt, is de begunstigde van alle fondsen - die op zijn beurt weer giften doorsluist naar andere begunstigden in de familie. In een wilsverklaring die Van der Vorm in 2006 aan Stockhausen stuurt, valt te lezen:

“Als een begunstigde rechtstreeks geld ontvangt uit de trust, is de ontvanger mogelijk verplicht de trust aan te geven. Opgave van een gift van Willem is daarom minder problematisch.”

Jos van der Vorm vergaarde het vermogen uit een erfenis van zijn oudoom, tevens Willem genaamd, die bekend werd als oprichter van de Holland-Amerikalijn (HAL). Het scheepvaartbedrijf lag aan de basis van investeringsmaatschappij HAL, dat een ingewikkelde eigendomsconstructie heeft die via Curaçao en Bermuda loopt. HAL is aan de AEX Index genoteerd.

Andere Nederlanders in de Panama Papers

Ook Mexx-oprichter Rattan Chadha en Joop van Oosterom, oprichter van automatiseringsbedrijf Volmac komen voor in de documenten. Ook Bernard Stuivinga, voorzitter van de RvC van handelshuis Acomo staat op de lijst, evenals Megaupload-oprichter Bram van der Kolk.

Het was al bekend dat in de 11,5 miljoen documenten diverse Nederlandse bedrijven stonden, volgens de samenwerkende kranten zouden de namen van honderden Nederlanders in de documenten voorkomen. Of en in hoeverre de Nederlanders op de lijst geprofiteerd hebben van de constructies via het Panamese Mossack Fonseca, is nog niet duidelijk.