While you were sleeping... in Asia

Chinese vastgoedontwikkelaars trekken naar Canada

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Chinese woningontwikkelaars breiden hun markt uit naar Canada, omdat de vraag naar huizen groeit onder Canadezen van Chinese afkomst. Dat schrijft de Wall Street Journal.

Vier procent van de Canadese bevolking heeft Chinese roots en veel Canadese steden, zoals Vancouver en Toronto, hebben volgens de krant een grote Chinese gemeenschap. Voor Chinese ontwikkelaars zoals Tianco Group Inc., DongDu International Group en Greenland Group een goede reden om buiten de landsgrenzen een nieuwe markt aan te boren. Ook de kwakkelende Aziatische economieën is voor veel Chinese huizenbouwers een stimulans om buiten de regio op zoek te gaan naar winst.

Chinese vastgoedbedrijven profiteren van hun naamsbekendheid onder hun geëmigreerde landgenoten al richten ze hun business uiteraard niet alleen op Chinese kopers.

Tianco heeft sinds 2013 voor bijna 200 miljoen Canadese dollar geïnvesteerd in huizenprojecten in Vancouver en Montreal. Greenland is bezig met het bouwen van een hotel, twee woontorens en een ruim 3.000 vierkante meter groot nieuw onderkomen voor het Canadese Theater Museum. DongDu heeft tot zover 10 miljoen Canadse dollar in drie projecten in Nova Scotia zitten en is bezig met het opzetten van een Noord-Amerikaans fonds dat meer projecten in de regio moet gaan aannemen.

Foxconn wil Japanse directeur voor Sharp

Om de fusie tussen Foxconn en Sharp op rolletjes te laten verlopen komt er voorlopig een Japanner aan het roer van Sharp te staan. Dat heeft Foxconn directeur Terry Gou laten weten aan de Nikkei Asian Review.

De website zegt via bronnen vernomen te hebben dat Tai Jeng-wu - rechterhand van Gou - de nieuwe voorzitter van Sharp zal worden. Gou liet weten met de aanstaande benoeming van een nieuwe directeur binnen Sharp meer steun voor de fusie van de twee bedrijven te krijgen.

Afgelopen week werd bekend dat Foxconn Sharp voor 3,5 miljard dollar overneemt. De fusie zou in het derde kwartaal van dit jaar rond moeten zijn en volgens de Nikkei Asian Review neemt Foxconn vanaf oktober 2016 de winsten en verliezen van Sharp in de balansen op.

Samsung vergroot marktaandeel in India, Apple vecht terug

Zowel Apple als Samsung willen een groter marktaandeel in India en beide bedrijven hebben de komende periode uitgekozen om die doelstelling te bewerkstelligen. Dat schrijft Reuters.

De launch van de Galaxy J heeft Samsung in India geen windeieren gelegd: het marktaandeel van de Zuid-Koreaanse multinational steeg van 28,6 procent in het vierde kwartaal van 2015, naar 30% in februari van dit jaar.

Apple hoopt met de nieuwe iPhone SE nieuwe klanten in India te werven, maar vooral ook met refurbished modellen. De SE is met 587 Amerikaanse dollar aanzienlijk duurder dan de Galaxy J, die voor 215 dollar in de winkel ligt, maar de refurbished iPhones zijn al vanaf 300 dollar te krijgen.