Buschauffeurs dreigen met nieuwe acties in Almere

De chauffeurs willen dat er meer gedaan wordt aan de veiligheid in bussen, zo meldt vakbond FNV.

Foto Robert Vos / ANP

Buschauffeurs in Almere dreigen met nieuwe stakingen, als de gemeente de veiligheid in de bus niet verbetert. Zo eisen de chauffeurs dat het contant geld uit de bussen verdwijnt en er toegangspoortjes voor de achteringang komen. Om te voorkomen dat chauffeurs gevaar lopen vanaf de straat stenen worden gegooid, willen ze ook een versterkte voorruit, laat een woordvoerder van FNV weten.

In Almere werd dinsdagochtend al gestaakt door ongeveer veertig buschauffeurs. In de stad zijn veel problemen met sociale onveiligheid op de bussen. Volgens FNV komt dit soort incidenten geregeld voor, en daarom eisen zij meer veiligheid tijdens hun werk. Ook reizigers profiteren van deze maatregelen, aldus de vakbond.

Connexxion steunt de zorgen van FNV, maar zegt geen geld te hebben om de maatregelen die de vakbond eist, te kunnen treffen. Het plaatsen van toegangspoortjes achterin de bus wordt onpraktisch gevonden. “De toegankelijkheid van de bus moet goed blijven”, aldus een woordvoerder van de busmaatschappij.

In Apeldoorn werd dinsdagochtend ook kort spontaan gestaakt door het personeel van de bussen. Aanleiding daarvoor was een overval op een buschauffeur in Apeldoorn maandagavond.

    • een onzer redacteuren