Belgische supermarkten willen actie tegen wegblokkades

Volgens de brancheorganisatie zijn er grote problemen met de bevoorrading van supermarkten en wegrestaurants.

Vrachtwagenchaffeurs blokkeren een afrit van de E411 snelweg bij Libramont-Chevigny op 1 april.
Vrachtwagenchaffeurs blokkeren een afrit van de E411 snelweg bij Libramont-Chevigny op 1 april. AFP / Antony Dehez

De Belgische brancheorganisatie Comeos wil dat de overheid meer maatregelen neemt tegen de wegblokkades die vrachtwagenchauffeurs opwerpen. Volgens de supermarkten zijn er grote problemen met de bevoorrading. Chauffeurs protesteren in Wallonië met blokkades tegen de afgelopen vrijdag ingevoerde kilometerheffing.

Veel bevoorradingspunten zijn volgens Comeos niet bereikbaar door de acties. Die begonnen vrijdagmorgen, de dag dat de kilometerheffing officieel werd ingevoerd. Volgens de VID waren dinsdagochtend bij twintig plaatsen wegblokkades.

Cameos schrijft in een persbericht:

“Dit is onaanvaardbaar: de bevoorrading van de winkels komt in het gedrang, waardoor handelaars hun klanten niet kunnen bedienen en grote financiële verliezen lijden. Ook restaurantketens zijn getroffen: verschillende verkooppunten hebben de deuren gisteren en vandaag moeten sluiten wegens bevoorradingsproblemen.”

Chauffeurs van vrachtwagens van meer dan drieënhalf ton zijn door de nieuwe regels verplicht om in hun cabine een kastje te zetten dat de gereden kilometers registreert. Chauffeurs die zonder kastje door België rijden, riskeren een boete. Snelwegen en bedrijventerreinen op het Waalse wegennet worden geblokkeerd, in de hoop dat de maatregel wordt teruggedraaid.

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs worden voorlopig ontzien als ze buiten hun schuld om geen tolkastje in de wagen hebben, zo liet minister Schultz van Haegen weten aan persbureau ANP. Sinds de invoering van de kilometerheffing hebben zich al verschillende problemen voorgedaan met de kastjes. Zo zijn er klachten over de uitgifte van de kastjes, en zouden ze niet altijd goed werken.