Belastingparadijzen zijn voortzetting van piraterij | ‘ISIS is politieke revolutie’

Foto AFP

Een nieuwe dagelijkse rubriek en nieuwsbrief van NRC: dit zijn de indrukwekkendste artikelen die wij vandaag voor jou geselecteerd hebben.

ISIS als politieke revolutie

Intelligente long-read van een van ‘s werelds beste ISIS-researchers, Scott Atran. Hij laat volgens Europa-correspondent Caroline de Gruyter zien dat de opkomst van ISIS een politieke revolutie is, en geen clash over religie, ‘waarden’ of lifestyle.

Democratie voor de rijken in de VS

China-correspondent Oscar Garschagen raadt deze fantastische bespreking aan van FT-correspondent Edward Luce, in de VS. Hij recenseert drie boeken over de tekortschietende Amerikaanse democratie, met een hoofdrol voor de Koch-broeders, die dit jaar bijna 900 miljoen dollar in de campagnes steken.

Safe haven voor groot geld

Open Democracy plaatst de Panama Papers in mooi historisch perspectief, vindt VS-redacteur Maartje Somers: tropische belastingparadijzen bestaan al eeuwen, sinds de tijden van Britse piraterij.

Daaraan gerelateerd een cartoontip van VK-correspondent Titia Ketelaar: de altijd scherpe Morton Morland becommentarieert zowel de Panama Papers als de vluchtelingencrisis, in The Times van vanochtend.
mortonmorland

De ondergang van centrum-links

Tip van economieredacteur Joop Meijnen: centrum-links in Europa staat er sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog bij de kiezers nog niet zo slecht voor als nu. The Economist analyseert waar en waarom het misging.

    • Redactie NRC