Arrestaties in internationaal onderzoek naar illegale toto

De politie deed invallen, met name in het oosten van Nederland. Er is voor een miljoen beslag gelegd.

Archiefbeeld. Foto Koen van Weel / ANP

De politie heeft maandag arrestaties verricht in een internationaal onderzoek naar illegale gokkantoren. Op vijftien plekken, met name in het oosten van Nederland, werden huiszoekingen gedaan. Twee mensen werden aangehouden en er is voor meer dan een miljoen euro beslag gelegd, heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Er kon geld worden ingezet op voetbalwedstrijden in gokkantoren in de gemeenten Utrecht, Enschede, Hengelo, Deventer en Arnhem en twee kantoren in de gemeente Amsterdam. De kantoren hadden geen vergunning en er werd geen kansspelbelasting afgedragen. Het geld werd vermoedelijk witgewassen. Volgens justitie is onduidelijk hoeveel er precies verdiend is, maar gaat het om meer dan een miljoen euro.

Drie ton cash

De invallen vonden voornamelijk plaats in huizen in Enschede. In die stad werd in kluizen in de woningen voor ruim 300.000 euro aan contanten gevonden. Ook werden een huis en een bedrijfspand in Duitsland en een huis in Oostenrijk doorzocht. Om welke plaatsen het gaat in die landen, maakt het OM niet bekend.

De twee gearresteerde hoofdverdachten in de zaak, een man van 44 en een man van 51 zijn beiden afkomstig uit Enschede. De 44-jarige man werd aangehouden in Duitsland. De 45.000 euro cash die hij op dat moment op zak had is in beslag genomen.

Geen link met matchfixing

Het onderzoek wordt uitgevoerd naar aanleiding van een aangifte van de Kansspelautoriteit en staat onder leiding van het Functioneel Parket. Er is samengewerkt met de buitenlandse autoriteiten, de gemeenten waar de vermoedelijke gokkantoren stonden en gespecialiseerde zoekteams van Defensie, aldus het OM.

Gokkers konden via gokzuilen inzetten in een voetbaltoto. Voor zover nu bekend, is er geen link met matchfixing, maar de zaak is nog in onderzoek.

    • Bastiaan Nagtegaal