While you were sleeping... in the US

Alle berichten op WhatsApp zijn vanaf nu versleuteld

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

WhatsApp heeft pas nu alle informatie die wordt verzonden versleuteld. Ook de technici van WhatsApp zelf kunnen daarmee helemaal geen berichten meer lezen of video-gesprekken bekijken, meldt Quartz. Ook niet als een rechtbank ze daartoe dwingt.

Vanaf november 2014 was het via Android al mogelijk de meeste berichten te versleutelen, maar niet de groepsgesprekken, foto’s en filmpjes. En voor iOS en Windows Phone was versleuteling nog helemaal niet mogelijk.

Nu is ieders privacy optimaal gewaarborgd, schrijft WhatsApp in een toelichting op zijn website:

“WhatsApp’s end-to-end encryption ensures only you and the person you’re communicating with can read what is sent, and nobody in between, not even WhatsApp.”

Daarvoor moet wel iedereen in een conversatie de laatste versie van de app hebben gedownload.

WhatsApp is wereldwijd de populairste berichtendienst met één miljard gebruikers.

De bescherming van gegevens is een hot issue voor tech-bedrijven. Zo weigerde Apple de FBI te helpen met het kraken van de iPhone van de schutter in San Bernardino en zat de baas van WhatsApp in Latijns-Amerika kort in de Braziliaanse gevangenis omdat hij geen gegevens kon leveren in een drugszaak.

Pfizer ziet af van fusie met Allergan

Farmaceut Pfizer heeft besloten de deal met branchegenoot Allergan af te blazen. Maandag werden nieuwe regels tegen belastingontwijking bekendgemaakt en daarmee kan Pfizer niet meer profiteren van het op papier in Ierland gevestigde Allergan, meldt The Wall Street Journal.

De Raad van Bestuur heeft gisteren gestemd over het al dan niet doorzetten van de deal waar 150 miljard dollar mee gemoeid is. Omdat Allergan al wel zo’n 400 miljoen dollar aan kosten heeft gemaakt voor het voorbereiden van de fusie zal Pfizer een bedrag ter compensatie betalen. Dat was opgenomen in de deal, maar het zal niet de volle 400 miljoen dollar zijn.

VS wil stokje steken voor deal tussen Halliburton en Baker Hughes

De Amerikaanse regering spant een zaak aan om de overname van Baker Hughes door Halliburton te voorkomen. De zaak van het Ministerie van Justitie kan volgens The Financial Times de beslissende zet zijn in het tegenhouden van de deal die toch al onder het vergrootglas lag van Amerikaanse en Europese toezichthouders.

Halliburton is de op één na grootste dienstverlener voor de olie- en gasindustrie ter wereld en Baker Hughes de op twee-na-grootste. Olie- en gasbedrijven die van hun diensten gebruik maken zijn bezorgd over de afnemende concurrentie bij het mogelijke samengaan.

Halliburton heeft 25 miljard dollar over voor Baker Hughes en heeft beloofd een aantal onderdelen waar de grootste zorgen over zijn af te stoten, maar dat blijkt dus niet genoeg te zijn. Maandag maakte het Ministerie van Justitie al bekend het activistische hedgefonds ValueAct te vervolgen voor het ongeoorloofd opbouwen van het aandelenbelang in beide bedrijven hangende de overname.

Ook de Europese Commissie is bezig met een ‘diepgravend onderzoek’ naar de overname, maar dat heeft al vertraging opgelopen. Met deze nieuwe stappen van de Amerikanen zouden de uitkomsten van dat onderzoek wel eens mosterd na de maaltijd kunnen worden.