Nederlandse nabestaanden klagen Zaventem aan

Een foto van Elita op het dressoir in haar huiskamer.
Een foto van Elita op het dressoir in haar huiskamer. Foto Ilvy Njiokiktjien

De nabestaanden van Elita Weah, de 40-jarige vrouw uit Deventer die vorige maand omkwam bij de aanslag op de luchthaven in Brussel, gaan Brussels Airport aanklagen wegens grove nalatigheid. Dat zegt de familie in een gesprek met NRC. Ook de ouders van de omgekomen broer en zus Pinczowski overwegen juridische stappen tegen vliegveld Zaventem. Tussen de families is daarover deze week contact geweest.

Lees ook: Rouwen om Elita

Beide families vinden dat het vliegveld passagiers onvoldoende heeft beschermd. Ze verwijzen daarbij naar het vernietigende oordeel dat de Belgische luchthavenpolitie vorige week velde over de beveiliging van Brussels Airport. „Die was zo lek als een mandje”, zegt Benoit Wesly, een goede vriend van de Pinczowski’s. De ouders van Alex en Sascha begrijpen volgens hem niet hoe drie terroristen met opvallende zwarte handschoenen en een bagagetrolley vol explosieven over het vliegveld konden lopen.

Veel vragen

Rasco Weah zegt dat de luchthaven nog altijd geen duidelijkheid heeft gegeven over hoe zijn zus Elita is overleden en of zij heeft geleden. „Veel vragen blijven onbeantwoord. We weten niets. Alleen dat ze dood is. De Belgen hebben mijn zus vermoord! Ik ga daartegen vechten.”

In een open brief schreef de Belgische luchthavenpolitie dat de terroristen makkelijk poolshoogte konden nemen op het vliegveld. Een groot deel van het personeel zou een strafblad hebben. Te weinig mensen werken lang genoeg om een goede 24-uurscontrole mogelijk te maken.

Als de alleenstaande bijstandsmoeder in haar geboorteland is begraven, overwegen de families Weah en Pinczowski samen op te trekken. Weah wordt in Liberia begraven. Haar zeven broers en zussen en haar dochter zullen de begrafenis bijwonen. Zij vliegen op kosten van Delta Airlines, waarmee Weah op de dag van de aanslagen naar New York zou vliegen. Voor Alex en Sascha Pinczowski werd vorige week een besloten afscheidsdienst gehouden in Maastricht. Ook voor die plechtigheid vloog Delta Airlines twintig familieleden en vrienden in.