68 mensen aangehouden in Turkije om banden met Gülen

Er zouden in totaal voor honderdtwintig mensen arrestatiebevelen zijn uitgegeven.

Turkse politie staat paraat tijdens een pro-overheidsdemonstratie.
Turkse politie staat paraat tijdens een pro-overheidsdemonstratie. AFP / Ozan Kose

De Turkse politie heeft 68 mensen gearresteerd om hun vermeende link met de geestelijk leider Fethullah Gülen. Dat meldt Reuters op basis van berichtgeving van staatspersbureau Anadolu Agency. Er zouden in totaal voor honderdtwintig mensen arrestatiebevelen zijn uitgegeven.

De gearresteerden zouden veronderstelde financiële banden hebben met Gülen. In 22 Turkse provincies werden invallen gedaan. Onder de arrestanten zijn volgens het persbureau zakenmensen, wetenschappers, voormalige politiechefs en werknemers van mediabedrijf TRT.

Machtsstrijd

Steeds vaker worden mensen die een connectie hebben met Gülen opgepakt. De geestelijke was enkele jaren geleden nog een bondgenoot van de Turkse president Erdogan. De twee werkten samen toen ze oppositie voerden tegen het seculiere militaire bewind. In 2013 brokkelde de relatie echter af en opende Erdogan de aanval op Gülen. De Turkse president spreekt inmiddels over een terreurorganisatie onder leiding van Gülen. Hij zou proberen een eigen staat binnen Turkije te vormen.

Het aan Gülen gelieerde Zaman, de grootste krant van Turkije, werd eerder dit jaar overgenomen door de Turkse overheid. Dat leidde tot felle protesten in het land. Ook het Turkse persbureau Cihan werd onder curatele gesteld. Eerder sloot Erdogan een aantal moslimscholen van Gülen. Het Constitutionele Hof van Turkije oordeelde daarna dat de Turkse president dat niet had mogen doen. Scholen sluiten was volgens het hoogste rechtscollege in strijd met de grondwet.

Wereldwijd aanhang

Gülen, die in de VS woont, heeft een wereldwijde aanhang. Onderdeel van zijn aantrekkingskracht is dat hij hamert op goed onderwijs. Voor Erdogan is de Gülenbeweging mede zo gevaarlijk omdat ze veel invloed heeft binnen Turkije en een geduchte economische macht vormt.

    • Liza van Lonkhuyzen