32 verdachten van rellen Geldermalsen voor rechter

In december braken rellen uit tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc, waarbij ook vuurwerk naar de raadszaal gegooid werd.

De ME grijpt in bij de rellen in Geldermalsen.
De ME grijpt in bij de rellen in Geldermalsen. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Verdeeld over verschillende zaken moeten in totaal 32 verdachten voor de rechter komen voor hun rol bij de rellen in Geldermalsen van afgelopen december. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

In totaal werden 44 mensen aangehouden na de rellen op 16 december, tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc. De voorgestelde locatie zou plaats moeten gaan bieden aan 1.500 asielzoekers en daarmee een van de grootste azc’s van Nederland worden.

De raadszaal moest bij de rellen worden ontruimd toen er vuurwerk naar gegooid werd. Hekken rond het gemeentehuis werden vernield. Het plan voor het azc werd later ingetrokken.

Tenlastelegging

Op 30 mei moeten zeven relschoppers zich voor de meervoudige kamer in Arnhem verantwoorden. Een van hen wordt zware mishandeling ten laste gelegd, zes openlijke geweldpleging en het verstoren van de raadsvergadering.

Over twintig verdachten moet de politierechter in Arnhem een vonnis vellen. Achttien van hen hebben volgens het OM deelgenomen aan openbare geweldpleging, één heeft een raadslid telefonisch bedreigd en een ander een ambtenaar in functie beledigd.

Zes verdachten in de leeftijd van zestien en zeventien jaar moeten voor de kinderrechter komen. Ook hen wordt openbare geweldpleging ten laste gelegd. Ook hebben zeven verdachte van het OM een boetevoorstel gekregen. Als zij, afhankelijk van hun overtreding, tussen de 225 en 500 euro betalen, hoeven ze niet voor de rechter te komen.

Weer zeven anderen hoeven nergens voor te vrezen. Er is onvoldoende bewijs dat ze iets strafbaars hebben gedaan, of het gepleegde feit was niet ernstig genoeg om tot vervolging over te gaan.

Opsporing verzocht

Na de rellen verspreidde de politie foto’s van enkele verdachten. In Opsporing Verzocht werden zes mannen herkenbaar in beeld gebracht.

Sommige relschoppers meldden zich uit zichzelf. Van de 24 verdachten die half februari in beeld waren, zat er één vast. De twintigjarige man wordt verdacht van het gooien van een betonblok naar een ME’er.

    • Joram Bolle