Zweven

In de marge van het wereldnieuws proberen gewone mensen, X&Y, indruk op elkaar te maken, iets netjes op te lossen of wanhopig hun hachje te redden.

Birgit lacht naar de camera’s terwijl ze naar binnen schuifelt. Twee kaartjes had ze voor dit populaire besloten feest. Eén daarvan heeft ze aan Sander gegeven, de enige man met wie ze de rest van haar leven nog naar feestjes wil. Altijd als Sander zijn hand op haar onderrug legt, heeft ze het gevoel dat ze zweeft.

Sander was blij met het ticket. De afgelopen week heeft hij elke nacht van het feest gedroomd. Hij stapte met Birgit uit een taxi. De portier hield de deur open. Zij stonden gearmd in de deuropening en iedereen keek.

Het punt is dat Sanders kinderen nog klein zijn, en dat hun verhouding absoluut geheim moet blijven. Daarom hebben ze afgesproken dat Sander een kwartiertje later komt. Straks lopen ze elkaar ‘per ongeluk’ tegen het lijf.

Birgit pakt een glas van een dienblad en likt de suiker van de rand. Ze praat met een paar mensen die ze kent. Mannen spreken haar aan, draaien om haar heen. Sommigen houden hun buik een beetje in. Ze laat het zich aanleunen en maakt geen onderscheid. Binnen de kortste keren staat er een rits saaie mensen om haar heen.

Een corpsbal met een handje nootjes vertelt Birgit wat het is met haar. Keuzestress. Birgit laat hem praten en eten, ze pakt een nieuw glas. Een charmante heer flirt ouderwets, vraagt of ze lekker kan koken. Het spijt me, antwoordt ze. Had ik u uitgenodigd voor een diner?

Expres draait ze zich weg van de deur, zodat ze verrast kan worden met een hand op haar onderrug. Ze kan die al bijna voelen.

Intussen loopt Sander de trap op, naar de slaapkamer van zijn zoontje, om even te ontsnappen aan het chagrijn van zijn vrouw. Ze had er alles aan gedaan om aan twee kaartjes te komen voor het feest van vanavond. Het had een verrassing moeten zijn. Eerst leek het niet te lukken, toen wel, en toen toch niet. Nu kan ze het feest niet meer uit haar hoofd krijgen, en zoekt ze op internet naar foto’s van de rode loper.

Het zou zo goed voor hun huwelijk zijn geweest om weer eens samen weg te gaan. Ook heeft ze zelf wel een keer een feestje verdiend, gezien het gedoe op haar werk en alle opvoedkundige en huishoudelijke taken die nog eens extra op haar bordje terechtkomen sinds Sander de hele tijd moet overwerken.