Het uiterlijk van zika is bekend, de gevaren nog niet

Foto Purdue University
Foto Purdue University

Wat het zikavirus precies aanricht, is nog steeds niet duidelijk. De epidemie in Zuid-Amerika woedt voort. De Wereldgezondheidsorganisatie liet op 31 maart weten dat er onder deskundigen nu „brede consensus” bestaat dat zika bij ongeboren kinderen microcefalie veroorzaakt, en bij volwassenen de ziekte Guillain-Barré. Maar die consensus is nog geen wetenschappelijk bewijs.

Sinds 1 april kennen we uit Science wel het uiterlijk van het zikavirus. Onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University zien in de structuur aangrijpingspunten voor medicijnen. Zika lijkt sterk op het nauw verwante denguevirus. De kunstmatige kleuren in de afbeelding geven de afstand tot het middelpunt weer. De rode eiwitstructuren steken het verst uit. (NRC)