Politie maakt vangst enorme drugsactie bekend

55 mensen zijn aangehouden in ‘operatie Trefpunt’, waar vijftienhonderd politiemensen en medewerkers aan werkten.

Opsporingsdiensten in actie in een grondstofopslag voor MDMA in Eindhoven. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De politie heeft de buit van de grootscheepse politieactie maandagochtend in Nederland, België en Tsjechië naar buiten gebracht. 55 mensen werden aangehouden, tonnen aan geld en kilo’s drugs werden in beslag genomen.

Er werden zes laboratoria voor synthetische drugs aangetroffen: in Eindhoven, Moergestel, twee in Rotterdam en twee in het Belgische Oud-Turnhout werden opgerold. Er waren invallen in ruim honderd woningen en bedrijfspanden, voornamelijk in Zuid-Nederland. Centraal in het onderzoek stond partyverhuurbedrijf Party King in het Brabantse Best. De politie was erachter gekomen dat het bedrijf als dekmantel gold. Tientallen verdachten ontmoetten elkaar daar om de productie en handel in drugs te bespreken.

Bij de invallen werd zo’n vijftien kilo pillen gevonden, vermoedelijk xtc. Daarnaast werd vijftien kilo MDMA en bijna twintig kilo amfetamine gevonden. In totaal trof de politie vijfduizend liter aan chemicaliën aan, waarschijnlijk grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Naast deze laboratoria bleek er in Eindhoven een hennepplantage te zijn, met honderden planten.

Operatie Trefpunt

Er werden bij de operatie, die de naam Trefpunt droeg, twintig vuurwapens in beslag genomen. Daaronder waren handvuurwapens, een uzi, een kalasjnikov, diverse stroomstootwapens, steekwapens en boksbeugels.

Uit kluizen, matrassen, kruipruimtes, big shopper tassen etc. kwam ook in totaal ruim vier ton aan geld tevoorschijn. De politie meldt verder dat o.a. 26 auto’s, een vrachtwagen, twee boten en twee Harley Davidsons in beslag worden genomen.

De politie spreekt over drie gearresteerde hoofdverdachten, waarvan een in Tsjechië, maar maakt hun identiteit nog niet bekend. Ongeveer vijftienhonderd politiemensen en medewerkers hebben meegewerkt aan de operatie, zo liet het OM maandagochtend weten.

    • Liza van Lonkhuyzen