Volg hier het corruptieproces tegen Jos van Rey

De 70-jarige voormalig VVD-senator en ex-wethouder wordt verdacht van omkoping, ronselen van stemmen, witwassen en schending van het ambtsgeheim.

Jos van Rey na afloop van de verkiezingen voor de Eerste Kamer van vorig jaar.
Jos van Rey na afloop van de verkiezingen voor de Eerste Kamer van vorig jaar. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Ruim vierenhalf jaar na de eerste geruchten begint in Rotterdam maandag het corruptieproces tegen voormalig VVD-senator en ex-wethouder Jos van Rey. De 70-jarige Limburger wordt verdacht van omkoping, ronselen van stemmen, witwassen en schending van het ambtsgeheim. Het is de eerste keer dat een Eerste Kamerlid voor ambtelijke corruptie terechtstaat.

Samen met Van Rey staan terecht de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol (72) en ex-VVD-wethouder Tilman Scheurs (55), ook uit Roermond. NRC-redacteuren Joep Dohmen en Paul van der Steen zijn aanwezig op de eerste zittingsdag en doen verslag.

Tot dusver is de sollicitatieprocedure van Ricardo Offermanns naar het burgemeesterschap van Roermond aan de orde gekomen. Justitie heeft bewijs dat Van Rey zijn ambtseed heeft geschonden door te lekken tijdens de benoemingsprocedure. Het beschikt over een opname van een telefoongesprek in 2012 tussen Van Rey en toenmalig VVD-burgemeesterskandidaat Offermanns. Daarin speelt Van Rey twee vragen door die de sollicitatiecommissie Offermanns zou gaan stellen én de gewenste antwoorden. Offermanns zelf werd eerder in hoger beroep vrijgesproken van ambtelijke corruptie.


    • door onze redacteuren