‘Voetbalsmeergeld via brievenbus in Nederland’

De Nederlandse brievenbusfirma Torneos & Traffic Sports Marketing (T&TSM) heeft meegewerkt aan het doorsluizen van smeergeld, bij het verhandelen van televisierechten van wedstrijden in de Copa Libertadores

Foto REUTERS/Paulo Whitaker

De Nederlandse brievenbusfirma Torneos & Traffic Sports Marketing (T&TSM) heeft meegewerkt aan het doorsluizen van smeergeld, bij het verhandelen van televisierechten van wedstrijden in de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League. Dat hebben Het Financieele Dagblad en Trouw maandag gemeld op basis van de ‘Panama Papers’.

Volgens de kranten werkte dat doorsluizen zo: de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol geeft tv-stations in de regio tegen betaling toestemming om wedstrijden uit te zenden. Maar Conmebol verkocht de uitzendrechten niet direct aan het Braziliaanse televisienetwerk TV Globo, maar aan het bedrijf T&TSM op de Kaaimaneilanden, dat ze doorverkocht aan de gelijknamige Nederlandse brievenbusfirma, die ze weer doorverkocht aan het Braziliaanse tv-station.

Een deel van het geld dat TV Globo aan T&TSM betaalde, werd doorgesluisd naar andere bedrijven, volgens het FD en Trouw op basis van nepcontracten. Via die bedrijven zouden steekpenningen zijn betaald aan bestuurders van Conmebol.

De namen van deze bedrijven worden overigens ook genoemd in de aanklacht van de Amerikaanse justitie tegen officials van de voetbalbond FIFA, die tevens bestuurders waren bij Conmebol.

Ook De Nederlandsche Bank onderzoekt mogelijke witwaspraktijken in het voetbal.