‘Van der Steur maakte geen werk van Turkse werkgroep’

De in november aangekondigde Nederlands-Turkse antiterreurwerkgroep is nog niet een keer bijeengekomen.

Minister Ard van der Steur. Foto Bart Maat / ANP

Na een werkbezoek aan Turkije meldde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie; VVD) vorig jaar dat Nederland en Turkije intensiever zouden gaan samenwerken in de strijd tegen drugscriminelen en jihadgangers. Maar vijf maanden later is de voorgestelde werkgroep nog geen één keer bijeengekomen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

De speciale werkgroep werd direct nadat de minister was teruggekeerd naar Nederland in een persbericht aangekondigd. Dat was op 18 november, slechts enkele dagen na de aanslagen in Parijs, die aan meer dan 130 mensen het leven kostten.

Sindsdien is de Tweede Kamer niet één keer op de hoogte gebracht van de Turks-Nederlandse werkgroep. Ook bij het Kamerdebat van vorige week, dat werd gehouden naar aanleiding van de aanslagen in Brussel, werd met geen woord over het samenwerkingsverband gerept.

Verhit Kamerdebat

Tijdens dat debat legde de oppositie Van der Steur het vuur aan de schenen. De minister kon niet helder uitleggen waarom er geen opsporingsbevel was uitgevaardigd voor de broers El-Bakraoui, nadat de FBI Nederland had gewaarschuwd dat een van de mannen op een ‘watchlist’ stond als potentiële terrorist. Donderdag gaat het debat verder.

Extra pijnlijk was het dan ook voor de minister toen kort na het debat bleek dat de Amerikaanse tip niet afkomstig was van de FBI, maar van de politie van New York (NYPD). Op het Binnenhof rezen vragen of Van der Steur de feiten nog wel op een rijtje had. Ook binnen de VVD vroegen politici af of de minister nog wel “in control” was.

Kritiek

Die kritiek laaide na de onthulling van RTL Nieuws opnieuw op. D66-leider Alexander Pechtold zei dat met deze uitglijder de verwarring alleen maar toeneemt. PVV-leider Geert Wilder riep via Twitter Van der Steur op de eer aan zichzelf te houden. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma:

“Als dit klopt, wijst dit op een stuitend gebrek aan urgentie. Syriëgangers komen bijna allemaal terug via Turkije dus zijn harde afspraken met Turkije essentieel.”

‘Werkgroep op korte termijn bijeen’

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigde maandag tegenover ANP dat in november gesproken is over de werkgroep, maar liet weten dat die groep pas samenkomt zodra de Nederlandse ambtenaren bepaald hebben hoe “deze brede samenwerking nog verder kan worden verdiept”. Dat zal wel op “korte termijn” gebeuren, aldus de woordvoerder.

    • Casper van der Veen