Nieuwe academische ranglijst laat gebruiker zelf wegen welke kwaliteit hij belangrijk vindt

De Nederlandse Hanzehogeschool behoort tot de mondiale top-25 op het gebied van toepassingen van hun onderzoek. De universiteiten van Delft en Wageningen zitten in de wereldtop qua aan buitenlanders verleende promoties.

Dit blijkt uit de vandaag uitgekomen ranglijst van 2016 voor hoger onderwijs van U-Multirank. Op de lijst staan meer dan 1.300 universiteiten uit meer dan 90 landen. Anders dan bij de gebruikelijke topranglijsten kan de gebruiker zelf op de site umultirank.org zijn eigen ranglijst maken aan de hand van vijf richtingen: internationale oriëntatie. onderwijs en leren, onderzoek, kennisoverdracht en regionale betrokkenheid. Op die manier zijn er vele ranglijsten mogelijk. U-Multirank is in 2011 opgericht met steun van de Europese Commissie en wordt gemaakt door de universiteiten van Leiden, Twente en een Duits onderzoeksinstituut voor hoger onderwijs.