Twee Libiërs uit Guantánamo Bay naar Senegal

Ze zijn de eersten van een tiental gevangenen dat wordt overgeplaatst naar andere landen.

Guantanamo Bay in 2009. AP /Brennan Linsley

Twee Libische gevangenen uit Guantánamo Bay zijn naar Senegal overgebracht. Ze zijn de eersten van een tiental gevangenen dat wordt overgeplaatst naar andere landen.

Donderdag werd al bekend dat de groep gevangenen waarschijnlijk zou worden overgebracht, maar dat werd nog niet officieel bevestigd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei maandag na de overplaatsing in een statement:

“We nemen alle mogelijke maatregelen om het aantal gevangenen in Guantánamo Bay te verminderen en uiteindelijk op een verantwoordelijke manier de gevangenis te sluiten.”

Onder de mensen die komende weken worden overgeplaatst, is de 37-jarige Jemeniet Tariq Ba Odah. Hij is al sinds 2007 in hongerstaking en eet sindsdien alleen nog vloeibaar voedsel. Amerikaanse media schrijven dat hij de afgelopen jaren de helft van zijn lichaamsgewicht is kwijtgeraakt.

Plan van Obama

Op het moment zijn er nog 89 gevangenen in Guantánamo Bay, in totaal zaten er sinds de opening bijna achthonderd mannen. Tientallen landen namen al gevangenen op uit de gevangenis. Nederland is daar pas toe bereid als Guantánamo Bay sluit.

In februari stuurde Obama een plan naar het Congres om de gevangenis te sluiten. Een vrijlating van 35 van de destijds 91 gevangenen wilde hij deze zomer laten plaatsvinden. De “gevaarlijke” gevangenen wilde hij laten onderbrengen in extreem beveiligde gevangenissen of militaire bases in de VS, maar dat is een heikel punt. Het Congres heeft eerder bij wet laten vastleggen dat de gevangenen geen voet op Amerikaanse bodem mogen zetten.

De gevangenis voor vermeende terroristen werd in 2002 geopend, vier maanden de aanslag op onder andere het World Trade Center. De VS hebben het terrein van Guantánamo Bay op Cuba al sinds 1898. Cuba heeft meermalen om de overdracht van het terrein gevraagd. Ondanks dat Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro de banden tussen de twee landen hebben aangehaald, lijkt het overdragen van het terrein voorlopig onbespreekbaar.

    • Liza van Lonkhuyzen