Duitsers zijn moe van lichtgeraakte Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is „een stap te ver gegaan” met zijn diplomatieke protest tegen een satirisch liedje over hem op de Duitse publieke zender NDR. Dat zei de voorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Martin Schulz, zondag in een interview met de krant Bild am Sonntag. „We moeten Erdogan duidelijk maken: in ons land hebben we een democratie. Punt.”

Ook veel andere Duitse politici en commentatoren benadrukten de afgelopen dagen dat de Turkse president de vrijheid van meningsuiting in Duitsland heeft te respecteren.

De ophef ontstond nadat Erdogan eind maart de Duitse ambassadeur op het matje riep omdat hij boos was over het een satirisch liedje over Der Boss vom Bosporus, uitgezonden door de Duitse publieke televisie. Met z’n refrein Erdowie Erdowo Erdogan was het een aanklacht tegen de Turkse president.

Maar ook in Duitsland zijn er grenzen aan die vrijheid, bleek eind vorige week. De populaire komiek Jan Böhmermann droeg donderdag op tv een schimpbrief aan Erdogan voor, waarin hij hem pedofilie en seks met dieren verweet, en ook tot homo verklaarde. Omroep ZDF besloot daarop dit onderdeel te schrappen uit de herhaling van de uitzending op vrijdagavond en ook van de website te halen. De grenzen van satire en ironie waren „duidelijk overschreden”, aldus de omroep.