Radio- en televisiemaker Wim Brands (57) overleden

Brands, bekend van VPRO-programma’s als Brands met Boeken en De Avonden, leed aan een depressie.

Wim Brands.
Wim Brands. Foto Freek van Asperen/ANP

Wim Brands, bekend van VPRO-programma’s als Brands met Boeken en De Avonden, is maandagochtend op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft de omroep bekendgemaakt.

Volgens hoofdredacteur Karen de Bok van VPRO Televisie kampte Brands met een depressie:

“Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef.”

Brands was vooral bekend om de vele uitzendingen die hij voor de VPRO maakte op het gebied van literatuur en filosofie. Hij begon zijn journalistieke loopbaan bij het Leidsch Dagblad en was naast presentator en journalist ook criticus, omroepman en dichter. Zijn laatste verschenen bundel, uit 2014, was getiteld ’s Middags zwem ik in de Noordzee. Vrij Nederland schreef over Brands’ poëzie:

“De taal van Wim Brands de dichter is als van Wim Brands de interviewer: helder, belangstellend, menselijk [...] dwars tegen alle ironische, afstandelijke of hermetische mode in.”

Begin vorig jaar stelde hij samen met zijn dochter Nikki een bloemlezing samen van de beste Nederlandse schrijvers van de 21e eeuw. Brands noemde dat tegenover NRC Handelsblad meer een toekomstvisie dan een duidelijk oordeel:

“De meeste schrijvers moeten hun grote werk vermoedelijk nog schrijven. Je moet het zien alsof we op een regenachtige zaterdagmorgen naar het B1-elftal van Ajax staan te kijken en ons afvragen wie er over een paar jaar in het eerste speelt.”

Lees ook het hele interview met Wim Brands: We zetten Dautzenberg in de spits

Bekijk hier hoe Brands vertelt over het boek Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen, dat hij opstelde met Jeroen van Kan:

Brands publiceerde zijn eerste werk op 19-jarige leeftijd in het Hollands Maandblad. Op 27 maart werd hij in het VPRO-programma Boeken voor het eerst vervangen door Jeroen van Kan.

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventielijn 0900 0113 (www.113Online.nl): ‘Zelfmoord? Praat erover’.