President Oekraïne behield zijn belangen

Foto REUTERS/Gary Cameron

De president van Oekraïne, Petro Porosjenko, is nog steeds actief in belastingparadijzen, waaronder de Britse Maagdeneilanden. Voor zijn beëdiging in 2014 heeft Porosjenko beloofd zijn belangen te verkopen. Dat heeft hij niet gedaan, concluderen Trouw en Het Financieele Dagblad op basis van gelekte documenten in de ‘Panama Papers’.

Zo blijkt uit de stukken dat een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden volledig in bezit is van Porosjenko, Prime Assett Partners Limited. Porosjenko is in Oekraïne verplicht eventuele inkomsten uit het buitenland te melden in een openbaar aangifteformulier. Afgelopen vrijdag publiceerde Porosjenko zijn aangifte voor 2015, maar gaf daarbij geen inkomsten uit het buitenland op.

Volgens Porosjenko heeft de oprichting van Prime Asset Partners Limited, in augustus 2014, te maken met de voorgenomen verkoop van Roshen, het chocolade- en snoepconcern waar hij rijk mee werd.

Al sinds 2010 is Porosjenko actief in belastingparadijzen zo blijkt uit de gelekte documenten. Ook blijkt uit de stukken dat een voormalig zakenpartner van Porosjenko, Boris Lozhkyn, onderzocht wordt door de Oostenrijkse autoriteiten, omdat hij wordt verdacht van witwassen.

De Oostenrijkse justitie is het onderzoek begonnen naar aanleiding van de verkoop van het Oekraïense mediabedrijf UMH, dat grotendeels in handen was van Lozhkyn.

UMH kreeg hulp bij zijn financiering van het bedrijfje Linquist Services Limited, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Er zijn volgens Trouw en Het Financieele Dagblad „sterke aanwijzingen” dat Linquist in handen is van president Porosjenko. Zo wordt alle post voor Linquist Services doorgestuurd naar het hoofdkantoor van Porosjenko’s snoepconcern Roshen.