Grote politieactie tegen drugscriminaliteit in Zuid-Nederland

Er zijn 51 aanhoudingen verricht nadat de politie en het OM maandag zijn binnengevallen bij ruim honderd panden.

Het pand van verhuurbedrijf Party King in Best dat de spil is in een groot drugsnetwerk in voornamelijk Zuid-Nederland.
Het pand van verhuurbedrijf Party King in Best dat de spil is in een groot drugsnetwerk in voornamelijk Zuid-Nederland. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Politie en Justitie hebben maandag invallen gedaan bij ruim honderd woningen en bedrijfspanden in voornamelijk Zuid-Nederland. Het gaat om een gecoördineerde actie tegen grootschalige drugscriminaliteit. Ongeveer 1.500 politiemensen en medewerkers van het Openbaar Ministerie zijn ingezet bij de zogenoemde Operatie Trefpunt, zo laat het OM weten. Er zijn 51 aanhoudingen verricht, waarbij de focus ligt op drie hoofdverdachten.

De afgelopen tijd deed de politie onderzoek naar een ontmoetingsplek voor criminelen in het Brabantse Best. Tientallen verdachten ontmoetten elkaar daar om afspraken te maken over de productie van, en handel in, synthetische drugs. Als dekmantel gebruikten zij Party King, een partyverhuurbedrijf. Door hen af te luisteren, kwam de politie tot zo’n vijftig deelonderzoeken. De invallen vloeien hieruit voort en zijn bedoeld om extra informatie te verzamelen.

De acties focussen voornamelijk op Zuid-Nederland maar er zijn ook invallen gedaan in onder meer Amsterdam, Rotterdam en plaatsen in België. Bij de verschillende doorzoekingen zijn onder meer twee drugslabs opgerold, één op industrieterrein Spaanse Polder in Rotterdam en één in Eindhoven. In Rotterdam trof men een amfetaminelab aan met vaten met vierduizend liter chemicaliën, waarmee BMK kan worden gemaakt. Dat is een grondstof voor amfetamine. In Eindhoven, aan de Versantfoortstraat, trof de politie 75 vaten olie en 5 tonnen met aceton aan. Deze grondstoffen worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs.

In die laatste plaats is tevens een huis ontruimd dat volstond met hennepplanten. Ook zijn twee Harley Davidsonmotoren in beslag genomen. In Waalre hebben agenten in een pand verschillende wapens gevonden.

Twitter avatar politieobzo Politie Eindhoven eo #operatietrefpunt. Harley Davidson van verdachte in beslag genomen. Stond in garagebox Telemannlaan Eindhoven. https://t.co/OszuXI5zUd

Correspondent Bram Endedijk is aanwezig bij de actie in Best:

“Het doel van Party King was het bij elkaar brengen van vraag- en aanbod in de drugsscene, bijvoorbeeld als iemand een drugslab wilde beginnen. De FIOD (fiscale opsporingsdienst, red.) hield deze plek in de gaten omdat ze het vermoeden hadden dat mensen bij Party King zich bezighielden met precursors, zeg maar de grondstoffen voor drugs. Ze zagen echter mensen in- en uitrijden die op voorkwamen op lijsten van criminelen in de politiesystemen, waarna de conclusie werd getrokken dat deze zaak weleens groter zou kunnen zijn dan vooraf gedacht.”

“Er zijn ook invallen gedaan in de Randstad, maar de focus ligt op Zuid-Nederland en dan met name Party King in Best. Dit bedrijf deed zich voor als een verhuurder van artikelen voor feestjes, maar in werkelijkheid was het een marktplaats voor drugshandel.”

Zevenhonderd bezoekers gescreend

Volgens het OM bezochten de afgelopen jaren ruim zevenhonderd mensen de ontmoetingsplek in Best. Zij worden allen gescreend en daaruit moet blijken of zij zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten.

De actie maakt onderdeel uit van een groter onderzoek, Explorer, naar drugscriminaliteit in Zuid-Nederland. Daarmee zijn de opsporingsinstanties al twee tot drie jaar bezig. Er zijn tientallen invallen gedaan sinds de politie begon met het observeren van de locatie in Best. Op basis van de daaruit voortvloeiende informatie werden verschillende verdachten aangehouden, partijen drugs onderscherpt en drugslabs opgerold. Ook werden er verschillende wapens gevonden.

    • Jorg Leijten