Gegevens van vijftig miljoen Turken gehackt

Gegevens van meer dan de helft van de Turken – onder wie president Erdogan – ligt op straat na een van de grootste datalekken ooit.

De Turkse president Erdogan.
De Turkse president Erdogan. Foto Yasin Bulbul / AP

Hackers zeggen gegevens van bijna vijftig miljoen Turken te hebben gehackt en in een database online te hebben gezet. Het zou een van de grootste hacks ooit zijn. Turkije heeft 79 miljoen inwoners.

Het persbureau AP heeft de database, die meer dan zes gigabyte is, voor een deel kunnen verifiëren door tien identiteitsnummers te controleren. Acht daarvan bleken met persoonlijke informatie in de database te staan.

In totaal bevat die 49.611.709 namen, met onder andere de geboorteplaats, namen van de ouders en het volledige adres. De aanval lijkt vanuit IJsland te zijn uitgevoerd door een groep hackers. Zij uiten forse kritiek op president Erdogan:

Who would have imagined that backwards ideologies, cronyism and rising religious extremism in Turkey would lead to a crumbling and vulnerable technical infrastructure? [...] Do something about Erdogan! He is destroying your country beyond recognition.

Het Turkse parlement had net eind vorige maand na negen jaar discussie een wet aangenomen over de bescherming van databases.

    • Marc Leijendekker