Pensioenstelsel toe aan hervorming, zegt bestuursvoorzitter van ABP

Het Nederlandse pensioenstelsel moet worden hervormd, maar daarbij moet de balans niet doorslaan naar geheel individuele spaarpotten. Dat stelde de bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP, Corien Wortmann, zondag in het tv-programma Buitenhof. Wortmann pleit voor een minder complex stelsel dan het huidige, waar met behulp van ingewikkelde regels geld moet worden verdeeld tussen generaties. Dat leidt er onder meer toe dat pensioenfondsen voor de berekening van hun verplichtingen in de komende decennia moeten rekenen met de huidige lage rente. Dat is een van de redenen voor de dreigende kortingen op de pensioenen. Individuele spaarpotten zouden dat probleem kunnen verhelpen. Volgens Wortmann gaat zo’n oplossing echter te ver. Het ABP (onderwijs en overheid) is met 2,8 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland. Het heeft 351 miljard euro in beheer. (ANP)