ABP-topman: stelsel penisoenen hervormen

Het Nederlandse pensioenstelsel moet worden hervormd. Maar de balans moet niet doorslaan naar geheel individuele spaarpotten. Dat zei bestuursvoorzitter Corien Wortmann van pensioenfonds ABP zondag in tv-programma Buitenhof. Wortmann pleit voor een minder complex stelsel dan het huidige, waar geld moet worden verdeeld tussen generaties. Dat leidt er onder meer toe dat fondsen voor de berekening van hun verplichtingen in de komende decennia moeten rekenen met de huidige lage rente – een van de redenen voor de dreigende kortingen op de pensioenen. Individuele spaarpotten zouden dat kunnen verhelpen. Maar volgens Wortmann gaat zo’n oplossing te ver. Het ABP (onderwijs en overheid) is met 2,8 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland. (ANP)