Over Epke weinig twijfels: ‘Meenemen die man’

Epke Zonderland maakt na een hersenschudding en een operatie een geslaagde rentree en gaat vrijwel zeker mee naar het olympisch kwalificatietoernooi in Rio.

Epke Zonderland heeft de laatste test voor het olympisch kwalificatietoernooi wonderwel goed doorstaan.
Epke Zonderland heeft de laatste test voor het olympisch kwalificatietoernooi wonderwel goed doorstaan.

Na één middagje turnen had Bart Deurloo geen rekenmachine meer nodig. Epke Zonderland had hem overtuigd. „Meenemen die man”, concludeerde Nederlands beste allroundturner, die vanwege vocht in zijn knie uit voorzorg aan de kant was gebleven bij de interland Nederland-Frankrijk in Waddinxveen.

Met een baseballcap achterstevoren op zijn hoofd en met zijn been op een stoel, had de royaal getatoeëerde Deurloo gezien dat het goed was. Zijn collega-turners etaleerden stuk voor stuk een niveau dat vertrouwen geeft voor een gunstig resultaat op het olympisch kwalificatietoernooi op 16 april in Rio de Janeiro.

Maar de grootste zucht van opluchting kwam van Zonderland, die na een belachelijk korte voorbereidingstijd van één week op drie toestellen oerdegelijke oefeningen draaide. De laatste test voor het olympisch kwalificatietoernooi heeft Zonderland wonderwel doorstaan. Je bent een groot kampioen of niet.

Een calamiteit voorbehouden wordt voor hem een plaats gereserveerd in de Nederlandse turnploeg die zich voor het eerst als team kan plaatsen voor de Spelen. Die historische stap moet gemaakt worden in de turnhal in Rio, waar Zonderland in augustus zijn olympische titel aan rek wil prolongeren.

Officieel is Zonderlands selectie nog niet – het team wordt vrijdag samengesteld – maar alle signalen wijzen in die richting. Bram van Bokhoven, die in Waddinxveen de absente bondscoach Mitch Fenner verving: „Epke heeft stappen gemaakt. Als je hem inzet is de kans groot dat hij scoort.” Zonderlands trainer Daniel Knibbeler: „Met de scores die hij heeft laten zien, kan hij in Rio een meerwaarde voor het team zijn.” En Epke zelf: „Mijn kansen zijn gestegen tot zeker 75 procent. Ik heb het gevoel dat ik meega naar Rio,”

Niet dat Nederland in de strijd om vier olympische plaatsen met Duitsland, Frankrijk, Oekraïne, Spanje, Roemenië, België en Canada zonder Zonderland kansloos is, dat niet, maar met Epkes aanwezigheid stijgen de kansen aanzienlijk. De veelvoudige kampioen is een grote naam onder juryleden – dat scheelt altijd tienden van punten – en garandeert op brug en aan rek scores die het team hard nodig zal hebben.

Uitgangspunt van Zonderland is dat hij op zowel brug als aan rek een bijdrage levert van zo’n 15.000 punten. Zijn brugoefening is al van dat niveau, bewees hij in Waddinxveen met 15.050 punten. En dan had hij veiligheidshalve één element achterwege gelaten. Dat zal hij over twee weken in Rio zeker niet doen.

Voor een fitte Zonderland is 15.000 punten aan rek normaliter een eitje. Hij werd in Londen olympisch kampioen met een score van 16.533. Maar daar blijft hij in Rio ver bij uit de buurt vanwege het simpele feit dat drie vluchtelementen te veel van het goede is, laat staan als die, zoals in Londen, aaneengesloten uitgevoerd moeten worden.

Als gevolg van een recente hersenschudding en een operatie aan zijn bijholten kan hij weinig druk op zijn hoofd verdragen. Zonderland zal zich in Rio beperken tot twee afzonderlijke vluchtelementen. „Als ik die netjes uitvoer zit ik rond de 15.000 punten. Dat is genoeg om het team een boost te geven”, voorspelt Zonderland, die bij plaatsing voor de derde keer naar de Olympische Spelen gaat.

    • Henk Stouwdam