Opnieuw drie punten aftrek voor FC Twente

De volgende keer dat FC Twente de eigen financiële doelstelling niet haalt, wordt de proflicentie ingetrokken.

Het stadion van FC Twente. Foto Vincent Jannink/ANP

Het is vijf voor twaalf voor FC Twente. Nu de geplaagde voetbalclub voor de vierde keer niet aan financiële doelstellingen heeft voldaan, krijgt het voor de derde keer in twee seizoenen drie punten aftrek. Bij de volgende overtreding wordt de proflicentie van de club ingetrokken.

De voetbalbond KNVB maakte dat maandagavond bekend. De sanctie werd verwacht nadat de club twee weken geleden de jaarrekening over het seizoen 2014/2015 moest intrekken. Aanleiding daarvoor was de transfer van Dusan Tadic in 2014. Hij vertrok voor 14 miljoen euro naar Southampton, maar pas vorige maand lekte uit dat Tadic’ zaakwaarnemer daarbij een commissie van tweemaal 1,8 miljoen euro had bedongen. Daardoor klopte de jaarcijfers niet meer en trok de accountant de goedkeuringsverklaring in.

Boete van FIFA erbovenop

Bovenop de binnenlandse ellende kwam vorige week een boete van de FIFA van 170.000 euro vanwege de deal die FC Twente had met investeringsmaatschappij Doyen Sports. Dat spelersinvesteringsfonds was deels eigenaar van spelers en kon daardoor invloed uitoefenen op het transferbeleid, iets dat in strijd is met de regels van de wereldvoetbalbond.

Het is maar de vraag of FC Twente die financiële klap kan opvangen. De club zit sinds het voorjaar van 2014 in categorie 1 van de KNVB, wat betekent dat de club wegens geldproblemen onder financiële curatele staat van de voetbalbond. Om uit de gevreesde categorie moeten komen heeft FC Twente een plan van aanpak moeten schrijven met financiële doelstellingen. Wanneer die doelstellingen echter niet worden gehaald, kan de licentiecommissie van de KNVB vijf sancties opleggen. De eerste is een publieke waarschuwing, daarna volgt driemaal puntenaftrek en tenslotte het intrekken van de proflicentie.

FC Twente moet nu voor 1 mei aan kunnen tonen aan de licentiecommissie van de KNVB dat de financiële situatie kan verbeteren. 1 mei is de deadline voor FC Twente om meest recente en cruciale halfjaarcijfers (tweede helft 2015) in te leveren en bindende adviezen over de organisatie door te voeren.

Crediteurenakkoord

Het belangrijkste voor FC Twente op korte termijn is dat de club een crediteurenakkoord regelt met vier oud-bestuurders, waarvan de club geld wilt zien voor een aantal reële en potentiële financiële tegenvallers. Alleen als dat akkoord er is wil de gemeente Enschede een garantstelling van 32 miljoen euro verlenen. Maar vooralsnog hebben zeker twee bestuurders niet getekend, zegt sportredacteur Bart Hinke:

“Zonder twijfel willen de oud-bestuurders, van wie met name Aldo van der Laan en Hein Trebbe met gezamenlijk tien miljoen fors hebben geïnvesteerd, een bovengrens stellen aan de claims. Daarin moeten de partijen elkaar vinden, maar tot vorige week waren partijen zich vooral aan het ingraven, aldus betrokkenen.

Allereerst is er de dreigende boete van de fiscus inzake de transfer van Dusan Tadic in 2014. Er wordt van een miljoenenboete uitgegaan, zeker als blijkt dat een deel eigenlijk loon voor Tadic was. Omdat de club alle transfers vanaf 2012 laat onderzoeken door een forensisch accountant, zou de schade nog kunnen oplopen. Daarnaast, zegt een betrokkene, wil de club schade verhalen voor het missen van Europees voetbal. FC Twente is daar voor drie jaar van uitgesloten als straf voor een verzwegen contract met investeerder Doyen.”

    • Sam de Voogt