Onthulling over privéarts die 150 Britse sporters van doping zou hebben voorzien

Journalisten spraken arts die claimt 150 Britse sporters van doping te voorzien, onder wie voetballers en Tour-renners.

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft nu zijn dopingschandaal. De krant The Sunday Times onthulde zondag dat de Londense privéarts Mark Bonar de laatste zes jaar zo’n 150 Britse topsporters aan doping als epo, anabole steroïden en groeihormonen zou hebben geholpen. Volgens de krant zou het gaan om voetballers van Premier-Leagueclubs als Arsenal, Chelsea en koploper Leicester City, maar ook om wielrenners uit de Tour de France, tennissers, cricketers, boksers en vooral veel krachtsporters.

Op juridische gronden noemt de krant geen namen, maar The Sunday Times onthult wel dat de Britse Dopingautoriteit (Ukad) na een tip, twee jaar geleden, zonder resultaat een onderzoek naar de handel en wandel van Bonar had ingesteld. Een pijnlijke vaststelling voor een organisatie die dopingautoriteiten in andere, ‘foute’ landen vaak de les leest over onzorgvuldige opsporingsmethoden.

Secretaris-generaal Nicole Sapstead verdedigt zich met het argument dat Bonar ongrijpbaar was, omdat hij niet aan een sportorganisatie was verbonden.

Minister John Whittingdale van Sport heeft een onderzoek gelast naar de werkwijze van de Britse Dopingautoriteit. Ook wil hij weten of de bestaande dopingwetgeving wel ver genoeg gaat.

De werkelijkheid is dat de betreffende klokkenluider uit teleurstelling over de uitkomst van het onderzoek door Ukad naar de The Sunday Times stapte. De krant dook diep in de zaak en maakte gebruik van undercoverjournalisten, die gesprekken met Bonar met verborgen camera’s vastlegden. Daarnaast schakelde de krant ook een undercoveratleet in. In een filmpje is te zien hoe Bonar in een Londens restaurant, lepelend in soep, over zijn werkwijze vertelt.

Geconfronteerd met zijn uitlatingen zegt Bonar later dat hij de sporters op medische gronden behandelde en hij zich nooit met doping heeft ingelaten. Volgens hem heeft hij sporters nimmer illegale middelen voorgeschreven.

Het nieuws is in Groot-Brittannië hard aangekomen. De genoemde drie voetbalclubs hebben de dopingaanklachten tegensproken. Zij spreken van „valse en ongefundeerde beschuldigingen”. Chelsea ontkent zelfs ooit gebruik te hebben gemaakt van de diensten van dokter Bonar en ontkent dat ook meer één speler met hem in contact heeft gestaan. Volgens Leicester City is er onvoldoende bewijs om de beschuldigingen aan het adres van de club te staven.

    • Henk Stouwdam