Delen strafdossier Holleeder moeten offline

Volgens de rechter weegt de waarheidsvinding in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting.

Archieffoto uit 2014 van Willem Holleeder.
Archieffoto uit 2014 van Willem Holleeder. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De website die delen uit het strafdossier tegen Willem Holleeder op internet publiceerde moet die offline halen. Dat heeft de rechter in Amsterdam maandagavond besloten. Martin Kok van Vlinderscrime.nl had de stukken afgelopen weekend online geplaatst.

Volgens de rechter weegt de waarheidsvinding in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting. Omdat de geüploade informatie de waarheidsvinding kan schaden, moet die uiterlijk een uur na de uitspraak van het internet verdwenen zijn. Doet Kok dat niet, kan hij op een boete van 5.000 euro per uur rekenen - met een maximum van 50.000 euro. Vlinderscrime.nl mag verder wel over de zaak blijven schrijven, maar moet de betreffende passages zes maanden lang offline houden.

Update dinsdagochtend: Martin Kok heeft de stukken offline gehaald. Maandagavond werd in de studio van Pauw, waar Kok te gast was, het bevel van de rechter overhandigd.

Precedent

Het is niet de eerste keer dat een rechter het publiceren van informatie verbiedt om de waarheidsvinding te beschermen. Zo moest journalist Hendrik-Jan Korterink in 2014 de publicatie van zijn boek met een half jaar uitstellen, omdat hij daarin verklaringen van kroongetuige Fred Ros uit het Passageproces had opgenomen. De publicatie van het boek zou de rechtszaak schaden, opsporingsprocessen bemoeilijken en mogelijke getuigen in gevaar brengen.

Uit de door Kok gemelde informatie bleek dat Holleeder in de periode voor zijn aanhouding in 2014 flink had geïnvesteerd in drugshandel. Dat deed hij bij zijn vriend Lucas Boom, die juni vorig jaar op klaarlichte dag werd geliquideerd.

Holleeder staat terecht voor zijn betrokkenheid bij een reeks van criminele afrekeningen. Hij wordt verdacht betrokken te zijn bij de moorden op Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, John Mieremet en Thomas van der Bijl. Holleeder beroept zich tijdens hoorzittingen doorgaans op zijn zwijgrecht.

Lees ook: ‘Mijn broer Willem Holleeder is een psychopaat’, over de verklaringen van Astrid en Sonja Holleeder tegen hun broer
    • Casper van der Veen