Overleg na oplaaiend geweld in conflict Nagorno Karabach

Zondag zijn opnieuw doden gevallen aan Azerbajdzjaanse zijde. Dit weekend vonden de hevigste gevechten sinds 1994 plaats.

Een Armeense vrijwilliger in het plaatsje Askeran in Nagorno Karabach, vlakbij de gevechten.
Een Armeense vrijwilliger in het plaatsje Askeran in Nagorno Karabach, vlakbij de gevechten. Foto via Reuters

Azerbajdzjan, Armenië en Armeense separatisten zullen dinsdag in Wenen het opgelaaide geweld in de separatistische regio Nagorno Karabach bespreken. Dat staat in een verklaring van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt persbureau Reuters. Frankrijk is voorzitter van de OSCE Minsk Groep, die de vredesonderhandelingen tussen Azerbajdzjan, Armenië en Nagorno Karabach sinds 1992 begeleidt.

In de nacht van vrijdag op zaterdag braken de hevigste gevechten uit sinds het bestand in 1994 werd getekend. Er vielen 32 doden, twintig aan Armeense kant en twaalf aan Azerbajdzjaanse zijde. Aan beide kanten viel ook een burgerdode.

Opnieuw doden

Sindsdien is het zeer onrustig. Zaterdagnacht gingen de gevechten door, maar vielen zover bekend geen dodelijke slachtoffers. Zondag zijn wel drie militairen omgekomen aan Azerbajdzjaanse zijde, maakte het Azerbajdzjaanse ministerie van Defensie maandag bekend. Op zondag riep Azerbajdzjaan eenzijdig op tot een staakt-het-vuren, maar volgens de separatisten werden ze daarna nog steeds onder vuur genomen.

Tot 1994 was de regio het toneel van een oorlog tussen christelijke Armeniërs en grotendeels islamitische Azeri’s, waarbij zo’n 30.000 mensen om het leven kwamen. Nagorno Karabach is omringd door Azerbajdzjaans grondgebied, maar wordt bevolkt door veel etnische Armeniërs. Het Armeense leger en lokale etnische Armeense troepen hebben het gebied sinds 1994 in handen.

Nagorno Karabach:

Bron Wikimedia Commons

Bron Wikimedia Commons

    • Menno Sedee