‘Oekraïeners mogen door verdrag straks niet visumvrij reizen’

Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in de Wegenerkranten.

De aanleiding

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken voert ook campagne voor het EU-associatieverdrag met Oekraïne. In een interview met de kranten van Wegener werd hem het volgende voorgelegd: ‘straks mogen Oekraïeners ook visumvrij reizen’.

„Dat is óók al onzin. Er is geen verband”, reageerde de minister. We checken of Oekraïeners straks inderdaad niet vrij mogen reizen én of er inderdaad geen verband is met het associatieverdrag.

En, klopt het?

Redacteur Bart Nijman van GeenStijl twitterde al snel dat Koenders had gelogen in de Wegenerkranten. Hij voegde er een link bij naar een bericht waarin president Porosjenko van Oekraïne aankondigt dat de Europese Commissie dit voorjaar voorstellen doet voor een visumvrije regeling voor de Oekraïeners. Oftewel: Koenders liegt.

Maar is dat zo? Het ligt genuanceerder. In het associatieverdrag worden eerder gemaakte afspraken tussen de EU en Oekraïne over visumvrij reizen herbevestigd. Ook zonder het verdrag liggen die afspraken er dus. Daarom zegt Koenders dat er geen verband is.

Visumvrij reizen houdt overigens niet in dat Oekraïeners in de EU mogen werken. Ze mogen dan zonder visum maximaal negentig dagen in de EU verblijven.

Conclusie

Op de bewering dat Oekraïeners straks visumvrij mogen reizen reageerde Koenders met te zeggen dat dat onzin is. Daarin heeft hij ongelijk. Oekraïeners mogen straks wel degelijk visumvrij reizen. Maar Koenders voegde aan zijn antwoord toe dat er geen verband is tussen het associatieverdrag en de visumvrije regeling. Daarin heeft hij grotendeels gelijk, het gaat in het verdrag alleen om een bevestiging van al gemaakte afspraken. Al met al komen we tot grotendeels onwaar.