While you were sleeping... in the US

Nieuwe regels tegen belastingontwijking bedreigen fusie Pfizer en Allergan

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Verenigde Staten maken werk van het voorkomen van belastingontwijking. Nieuwe belastingregels voor investeringen pakken veel strenger uit dan verwacht en zetten daarmee de fusie tussen de farmaceuten Pfizer en Allergan op losse schroeven. De fusie waar 150 miljard dollar mee is gemoeid, zou volgens The Wall Street Journal de grootste ooit worden in de sector.

Na het bekend worden van de nieuwe belastingregels kelderden de aandelen van het na een hoop kleinere overnames inmiddels op papier in Ierland gevestigde Allergan dan ook gelijk met 19 procent. Met de nieuwe regels wordt het veel moeilijker voor bedrijven om hun hoofdkantoor in het buitenland te vestigen en zo de Amerikaanse belastingen te ontwijken.

De laatste tijd zijn de nodige Amerikaanse bedrijven gefuseerd met een kleinere buitenlandse partner zodat ze kunnen profiteren van lagere belasting. Dat wordt nu veel minder profijtelijk, zegt belastingkenner Robert Willens:

“It certainly puts a crimp in the deal and it’s not out of the question I suppose that Pfizer would want to rethink the transaction given the development.”

Pfizer en Allergan zeggen in een gezamenlijke reactie dat ze de nieuwe regels nog aan het bestuderen zijn en niet vooruit willen lopen op de mogelijke gevolgen daarvan.

Bij nieuwste iOS-versie zijn je foto’s en contacten niet veilig

De nieuwste versie van besturingssysteem iOS van het juist zo op privacy hamerende Apple geeft iedereen via Siri zomaar toegang tot je contacten en foto’s. Bij de iPhone 6S en 6S Plus met iOS 9.3.1 kunnen anderen zonder je wachtwoord in te hoeven toetsen bij je gegevens, meldt Quartz.

Hoe dat kan toont een anonieme gebruiker in het Spaans, maar met voor zichzelf sprekende beelden in een YouTube-video die voor het eerst is ontdekt door Daily Spot:

Quartz claimt de methode te hebben getest en stelt dat het werkt. Schrijver dezes heeft helaas geen beschikking over een iPhone 6S of 6S Plus. Wil je het zelf proberen voordat Apple het probleem oplost? Volg dan deze acht stappen:

1. Start Siri
2. Vraag Siri om Twitter op te zoeken
3. Als Siri vraagt wat je zoekt vraag dan om het eind van een email-adres, zoals bijvoorbeeld @gmail.com
4. Zoek een tweet in de resultaten met een volledig email-adres
5. Klik op die tweet
6. Gebruik het touch-screen van je telefoon en druk hard op het email-adres
7. Swipe naar boven en klik op “Voeg toe aan bestaand contact”
8. Je hebt dan volgens Quartz toegang tot alle contacten van de telefoon.

Nieuwe labels om internet-aanbieders te kunnen vergelijken

De regering-Obama heeft nieuwe informatielabels geïntroduceerd om breedband- en mobiele internetdiensten met elkaar te kunnen vergelijken. Bedrijven zijn volgens persbureau Reuters niet verplicht ze te gebruiken, maar het wordt wel van harte aangeraden.

De labels van de Federal Communications Commission (FCC) zijn vergelijkbaar met die voor voedselproducten of creditcards en geven informatie over alle kosten en toeslagen, de internetsnelheid en de betrouwbaarheid. Bedrijven die meedoen worden niet meer gecontroleerd op het naleven van de transparantie-regels.

Volgens FCC-voorzitter Tom Wheeler hebben consumenten recht op heldere informatie vooraf en kunnen de labels daardoor doorslaggevend zijn voor de keuze van een bepaalde internet-aanbieder:

“Customers deserve to know the price they will actually pay for a service and to be fully aware of other components such as data limits and performance factors before they sign up for service.”

Er zijn op dit moment in de Verenigde Staten 97,8 miljoen vaste internetaansluitingen en 223 miljoen mobiele data-abonnementen.