Nederland ontvangt dinsdag eerste Syriërs vanuit Turkije

Om hoeveel migranten het gaat wordt pas bekendgemaakt als de migranten zijn geland.

Het gaat om de eerste groep Syrische vluchtelingen die rechtstreeks vanuit Turkije naar Nederland vliegt.
Het gaat om de eerste groep Syrische vluchtelingen die rechtstreeks vanuit Turkije naar Nederland vliegt. Foto: Lex van Lieshout/ ANP

Nederland zal dinsdag de eerste groep erkende Syrische vluchtelingen ontvangen die rechtstreeks overvliegt vanuit Turkije. Dat heeft de Europese Commissie maandag laten weten in een persbericht.

Om hoeveel migranten het gaat wordt pas bekendgemaakt als ze in Nederland geland zijn. Nederland heeft toegezegd jaarlijks gemiddeld 500 mensen op te nemen. Van de vluchtelingen die op deze manier naar Nederland reizen, is vastgesteld dat ze recht hebben op een verblijfsvergunning.

Vluchtelingenakkoord

Het ontvangen van Syrische vluchtelingen in Nederland is in lijn met het vluchtelingenakkoord dat vorige maand werd gesloten tussen de Europese Unie en Turkije. Het akkoord trad op 20 maart in werking. In het akkoord werd overeengekomen dat de illegale vluchtelingenstroom via Turkije naar de EU moet stoppen en dat in ruil daarvoor meer legale migratie zal worden toegestaan vanuit Turkije.

Maandag werden al twee plannen die deel uitmaken van het akkoord in gang gezet: de eerste 202 migranten keerden vanuit Griekenland per boot terug naar Turkije . Ook werden 32 Syrische vluchtelingen vanuit Turkije overgebracht naar de Duitse stad Hannover en elf naar Finland. De migranten zijn door de VN-vluchtelingenorganisatie op urgentie geselecteerd.

    • Etienne Verschuren