Meisjes-bots zijn veruit het leukst

Marc Hijink bespreekt de laatste ontwikkelingen in tech.

Dames en heren, ik vermoordde Clippy.” Die bekentenis legde Microsoft-manager Julie Larson-Green vorige week af. Zij trok in 2008 de stekker uit de pratende paperclip die sinds de jaren negentig het kantoorpakket Office terroriseerde.

Clippy was een virtuele assistent die uit het niets opdook met nutteloze tips. „Ik denk dat je een brief aan het schrijven bent. Heb je hulp nodig om een brief te schrijven?” De meeste gebruikers kozen voor optie C: Clippy, sterf.

Clippy mag dan op de schroothoop liggen, zijn geest leeft voort. Microsoft toonde op het congres Build een generatie nieuwe bots; virtuele assistenten die je helpen bij eenvoudige taken. We denken bij robots aan grijparmpjes die van zwiet, zwiet, klk-tsk doen, maar de meeste bots zijn muisstille programma’s die op kunstmatige intelligentie draaien.

Microsoft bouwde een Bot Framework; gereedschap waarmee ontwikkelaars spraakherkenning en beeldherkenning kunnen gebruiken in een app. Prachtig spul. Zo demonstreerde Microsoft hoe een blinde medewerker ‘zag’ wat er om hem heen gebeurde omdat de bot het in zijn oor fluisterde. „Er komt een skateboarder voorbij. Hij doet een stunt.” En: „De mensen om je heen kijken geïnteresseerd.”

Bots zijn de nieuwe apps binnen de apps

Zoveel kunstmatige intelligentie, daar kan Clippy nog een puntje aan zuigen. Het is de bedoeling dat zulke bots een app binnen een app gaan vormen. Denk aan chatapps als Skype of Facebook Messenger, die je op een menselijke manier – via conversaties – laten communiceren met computers van bedrijven. De bot, kortom, wordt de nieuwe app.

Om de kracht van kunstmatige intelligentie te demonstreren bouwde Microsoft vorige maand een chatbot die je via Twitter vragen kon stellen. Haar naam was Tay, een tienermeisje tussen de 18 en 24. Dat is vragen om problemen. Het duurde niet lang voordat haar 210.000 volgers haar de meest vreselijke dingen lieten zeggen. Vloeken, seksueel getinte opmerkingen – ze presteerde het zelfs om „Hitler was right” rond te bazuinen.

Dat Tay snel werd gemuilkorfd zegt weinig over de staat van kunstmatige intelligentie, maar meer over de intelligentie van de gemiddelde internetgebruiker.

Opvallend: weer koos Microsoft voor een vrouw als spreekbuis voor de computer. Bijna al onze digitale assistenten hebben een vrouwelijke verschijningsvorm: Apple’s Siri is in de VS een vrouw, net als Alexa (Amazon), Cortana (Microsoft), Eva van TomTom en Scarlett Johansson als betoverend besturingssysteem in de film Her. We luisteren beter naar vrouwen dan naar mannen: meisjes-bots zijn verreweg het leukst. Totdat ze over Hitler beginnen.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia