Tientallen doden bij reeks IS-aanslagen in Irak

Shi’itische veiligheidsdiensten waren het doelwit van de aanslagen die werden opgeëist door IS.

Irakese militairen op een legerbasis in Bagdad. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP

In Irak zijn maandag tientallen mensen omgekomen bij een serie aanslagen in en rondom de Irakese hoofdstad Bagdad en in de zuidelijke stad Basra. De nieuwszender Al Jazeera spreekt van 62 doden en 83 gewonden. Persbureau Reuters houdt het bij 29 doden.

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Shi’itische veiligheidsdiensten zouden het doelwit zijn geweest van de aanslagen, zo liet een woordvoerder van de politie weten tegenover AFP.

De toename van het aantal zelfmoordaanslagen zoals die van maandag is volgens experts het gevolg van het verlies aan grondgebied door IS. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn in maart zeker 1.119 Irakezen gedood, van wie de helft burgers, flink meer dan de maanden daarvoor.

Aanslagen in het zuiden

De aanslagen van maandag vonden vlak na elkaar plaats op veel plekken in het land. Een van de dodelijkste aanslagen vond plaats in de zuidelijke provincie Dhi Qar, meer dan 300 kilometer ten zuiden van Bagdad. Daar blies een zelfmoordterrorist zich op in een restaurant dat populair is onder shi’itische strijders. Volgens Reuters kwamen hier zeker veertien mensen om.

Vlakbij, en ongeveer tegelijkertijd, werden minstens vijf mensen gedood bij een zelfmoordaanslag in de olierijke stad Basra. Hier raakten meer dan tien mensen gewond.

Bagdad

Andere aanslagen vonden plaats in Bagdad. Twee mensen stierven door een mortiergranaat in Abu Ghraib, een buitenwijk in het westen van Bagdad. Hierbij raakten zeven mensen gewond. In het noordoosten van de stad kwamen zes militairen om nadat een zelfmoordterrorist met een auto een controlepost ramde. Een andere autobom vlakbij Bagdad doodde vier paramilitairen.

IS in Irak

De soennitische extremisten van IS controleren alleen delen van Noord- en West-Irak, maar plegen daarbuiten regelmatig aanslagen. Met de steun van een internationale militaire coalitie onder leiding van de Verenigde Staten wordt IS steeds verder teruggedrongen in het land.

Het Irakese leger begon vorige maand een offensief om de stad Mosul te heroveren. Maandag zouden de troepen erin zijn geslaagd een stadje vlakbij Mosul, al-Nasr, in te nemen. Mosul is de grootste Irakese stad in het zelfverklaarde kalifaat van IS.

    • Menno Sedee
    • Etienne Verschuren