Max bevestigt zijn status

Formule 1 Max Verstappen eindigt als zesde in de GP van Bahrein – ‘een toprace’

Nico Rosberg tijdens de avondrace in Bahrein op weg naar zijn tweede seizoenszege. Foto AP / Luca Bruno

Zijn boordradio spuwde dit keer geen vuur. Hij had er ook spijt van gekregen, van zijn kritiek op de teamleiding tijdens de Grand Prix van Australië. „Wat ik heb geroepen, kan niet.” Ook zijn vader Jos had hem dat nog even ingepeperd. Het was even onverteerbaar geweest dat zijn teamgenoot Carlos Sainz hem in de seizoensouverture voor was gebleven. Slechts een puntje had Max Verstappen uit Melbourne meegenomen. Even leek de hiërarchie bij Toro Rosso op zijn kop te staan, vandaar de frustraties bij de Limburger.

Maar zondag herstelde de achttienjarige coureur in Bahrein met een zesde eindklassering de verhoudingen zoals die vorig seizoen waren gegroeid. Max Verstappen is de eerste rijder van Toro Rosso, het satellietteam van Red Bull en Carlos Sainz de tweede. En dat is vooral van belang voor volgend jaar wanneer er plaatsen vrijkomen in de grote teams. Bij Red Bull misschien, of Ferrari.

Zelf reed Max Verstappen een strategisch sterke race. Startte vanaf de tiende plek, kwam ongeschonden door de tumultueuze eerste ronden en haalde in op de voor hem karakteristieke wijze: koelbloedig, zonder drama of stofwolken. „Het was een toprace”, zegt Max op zijn website. „Het is geweldig om hier op de zesde plaats te eindigen, vooral omdat dit een circuit is dat ons niet ligt.” Zijn teamgenoot Carlos Sainz liep in de mêlee na de start averij op en moest met een door Sergio Perez stukgereden achterband naar de kant. De Spanjaard zou later uitvallen.

Lewis Hamilton weet opnieuw poleposition niet te verzilveren

De Grand Prix van Bahrein werd soeverein gewonnen door Mercedes-coureur Nico Rosberg, zijn tweede overwinning in het prille seizoen. De Duitser had evenals in Melbourne een betere start dan teamgenoot Lewis Hamilton die nu voor de tweede achtervolgende keer zijn poleposition niet in een zege wist om te zetten. De regerend wereldkampioen eindigde als derde. Kimi Raikkonen demonstreerde met zijn tweede plaats dat Ferrari de achterstand op Mercedes ingelopen heeft, maar de Italiaanse bolide is technisch nog kwetsbaar. Sebastian Vettel kreeg al in de opwarmronde motorproblemen en verscheen niet aan de start. In Melbourne had Raikkonen pech. Het verschil in snelheid tussen de twee grote renstallen en de rest is nog altijd groot. Na Verstappen werden alle andere coureurs op een ronde gereden.

Achter de topdrie waren het Verstappen en Romain Grosjean (Haas) die fraaie inhaalacties lieten zien. Verstappen verschalkte tot twee keer toe Felipe Massa (Williams) en passeerde ook Daniil Kvyat (Red Bull).

Grosjean was met de vijfde eindklassering opnieuw succesvol voor het debuterende team van de Amerikaan Gene Haas. Opvallend was het debuut van de Belg Stoffel Vandoorne, testrijder bij McLaren-Honda die inviel voor Fernando Alonso. De Spanjaard mocht na zijn zware crash in Melbourne om medische redenen niet starten. Vandoorne werd tiende en scoorde meteen een WK-punt.

    • Harry Meijer