Roep om strengere regels voor drones na incident bij landingsbaan Schiphol

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en het CDA willen dat de regels voor recreatief vliegen met drones worden aangescherpt en beter worden gehandhaafd. Ook moet er een publiekscampagne komen over wat wel en niet is toegestaan met drones. Aanleiding is een incident op vrijdag, waarbij drie piloten een drone hebben gesignaleerd boven en rond de Zwanenburgbaan op Schiphol. De baan werd tijdelijk gesloten. Het is nog onbekend waar de drone – een piloot van easyJet zag er zelfs drie – vandaan kwam. Politie en marechaussee troffen niets aan. Luchtverkeersleiding Nederland en de de Onderzoeksraad voor Veiligheid starten een onderzoek. Volgens pilotenvakbond VNV is het een kwestie van tijd voordat er een ongeluk gebeurt. Een drone tegen de cockpitruit of in de motor kan een crash veroorzaken. In Parijs en Los Angeles zijn recent bijna-botsingen geweest. Drones mogen niet rond luchthavens en niet hoger dan 120 meter vliegen. (NRC)