KNVB-baas Van Praag wil miljoenen terug van FIFA

Als het aan KNVB-voorzitter Michael van Praag ligt, gaan Nederland en België proberen het geld terug te krijgen dat beide landen hebben uitgetrokken voor hun poging het WK van 2018 binnen te halen. Van Praag voelt zich misleid door Sepp Blatter, de voormalige voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, die vrijdag beweerde dat de ‘Lage Landen’ op voorhand kansloos waren met hun gezamenlijke WK-bid.

„Er zijn twee dingen mogelijk: óf hij is malende aan het worden óf we zijn in die tijd misleid”, zei Van Praag zondag tegen de NOS. „Als dat laatste het geval is, dan heeft hij aan mij en de KNVB een verkeerde. Als er sprake is van misleiding, zijn we van plan maatregelen te nemen richting de FIFA. En als het aan mij ligt, gaan we dan ook ons geld terugvragen.” Nederland en België investeerden bijna 11 miljoen euro in hun campagne om het WK 2018 binnen te halen.

Blatter zei vrijdag in een interview met de NOS dat het ‘HollandBelgiumBid’ kansloos was. Volgens de Zwitser, die voor zes jaar is geschorst, was na het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea binnen de mondiale bond afgesproken nooit meer een toernooi in twee landen te houden. „Dat wist men”, zei Blatter. „Maar je hebt altijd landen die stoer willen doen en het toch proberen.” Ook Spanje en Portugal hadden een gezamenlijk bid.

Blatter zei in de aanloop naar de toewijzing in december 2010 heel andere dingen. Toen beweerde Blatter dat een gezamenlijk bid evenveel kans had. (ANP)