KLM wil vaste banen omzetten in uitzendwerk

KLM wil een groot aantal vaste aanstellingen in het bedrijf vervangen door uitzendbanen. Volgens de FNV gaat het om circa 3.000 banen, bijna 10 procent van het totale aantal banen bij KLM. Het betreft lage functies bij het grondpersoneel, onder meer bij vrachtvervoer, bagageafhandeling en incheckbalies.

Een woordvoerder van KLM bevestigt dat er sprake is van een ‘sociaal flexmodel’ als voorstel aan de vakbonden voor de nieuwe cao. „Een voornemen is te sterk uitgedrukt. We zijn nog maar net in gesprek met de bonden over de inrichting van ons personeelsmodel. Je ziet overal ontwikkelingen rond flexwerk.” Doel is volgens KLM concurrerend blijven.

Volgens FNV-bestuurder Jan van den Brink hanteert KLM een „trukendoos”. Van den Brink: „Er vallen dan wel geen gedwongen ontslagen, maar over een paar jaar zijn die echte banen verdwenen. Werk wordt over de schutting gegooid, met als enige doel om kosten te besparen.”

Het plan voor flexbanen legt druk op onderhandelingen over de nieuwe cao, die binnenkort beginnen. De huidige cao loopt per 30 juni af.

KLM is bezig met een omvangrijke bezuinigingsoperatie. Tussen 2015 en 2020 wil het bedrijf 700 miljoen euro bezuinigen, onder meer door een productiviteitsstijging van 4 procent per jaar. Werknemers moeten harder werken voor hetzelfde geld. Ook wordt gesneden in het management, dat soms uit zeven lagen bestaat.