Kijken: het jaarlijkse fallusfestival van Japan

Persbureau AFP maakte een videoverslag van het vruchtbaarheidsfestival in Kawasaki.

Het fallusfestival wordt ieder jaar gevierd in het Japanse Kawasaki. AFP

Een parade met enorme fallussen op straat die door enthousiaste feestvierders op en neer worden gehost. Size doet er wel degelijk toe op het jaarlijkse fallusfestival in het Japanse Kawasaki. Persbureau AFP nam een kijkje, wat resulteerde in onderstaand videoverslag:

Bekijk de video via deze link op YouTube

Het jaarlijkse Shinto Kanamara Matsuri-festival, zoals het feest officieel heet, is een eerbetoon aan vruchtbaarheid. Behalve de penisparade is er ook een wedstrijd radijs snijden in de vorm van een fallus en zijn er allerhande souvenirs te koop. “Dit festival is een plek om je wens uit te spreken voor een rijk nageslacht, om zo veel mogelijk kinderen te krijgen”, zegt basisschoollerares Natsuki Kanayama, terwijl ze twee penislolly’s in haar hand geklemd houdt.

Hiv

Het festival stamt uit de Edo-periode (1603 - 1868) en wordt ieder voorjaar door tienduizenden mensen bezocht. Ook prostituees doen het feest aan, om de goden te bidden om bescherming tegen geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen. Een deel van de opbrengsten van de souvenirverkoop is dan ook bestemd voor onderzoek naar hiv.

Niet verrassend zijn er in Kawasaki een hoop ongemakkelijk gegiechel en flink wat blozende wangetjes te bespeuren. Toch is het lentefestival voor sommige mensen een doodernstige zaak. Hiroyuki Nakamura, de priester van het lokale Kanayama-heiligdom, legt de onderwijzende rol van de feestdag uit:

“Als jonge kinderen niet gewend raken aan het zien van mannelijke genitaliën, zouden ze in paniek kunnen raken wanneer de tijd rijp is. Mensen komen hierheen om de goden om bescherming en voorspoed te vragen. Het festival is geworteld in het verleden, maar heeft nog steeds een waardevolle rol te vervullen in de moderne maatschappij.”

Ondertussen nemen westerse toeristen gretig selfies met hun net gekochte penisparafernalia. Sigmund Freud had ongetwijfeld wel geweten wat hij ervan moest denken.

    • Casper van der Veen