IMF dreigt met opstappen uit noodprogramma Griekenland

Het IMF wil Duitsland onder druk zetten een Griekse schuldenverlichting te accepteren. Dat zou blijken uit een uitgelekt gesprek van hoge IMF-ambtenaren.

Bondskanselier Angela Merkel
Bondskanselier Angela Merkel Foto AFP

De frustratie binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over het noodprogramma voor Griekenland is hoog opgelopen. Uit een verslag van een telefoongesprek van hoge IMF-ambtenaren van 19 maart, gepubliceerd door klokkenluiderssite Wikileaks, blijkt dat het hoofd van de Europa-afdeling van het IMF zowel Griekenland als Duitsland zwaar onder druk wil zetten om toe te geven aan de eisen van het IMF.

Het IMF participeert sinds 2010 in de reddingspakketten voor Griekenland, vooral op aandringen van Duitsland. Aan het meest recente noodpakket voor Griekenland van 86 miljard euro wil het IMF niet meebetalen, omdat het vindt dat eurolanden eerst de Griekse staatsschuld van bijna 180 procent van het bruto binnenlands product moeten verlichten. Duitsland voelt hier echter niets voor.

Poul Thomsen, die het Europese kantoor van het IMF in Brussel en Parijs leidt, zegt in het uitgelekte gesprek hoe hij de Duitse bondskanselier Merkel onder druk wil zetten door te zinspelen op een volledige terugtrekking van het IMF bij het toezicht op de Griekse hervormingen. „En dan zeggen wij [...] mevrouw Merkel, u staat voor een vraag: wat is kostbaarder: verdergaan zonder het IMF […] of kiezen voor de schuldverlichting?” Thomsen gaat ervan uit dat Duitsland „door de vluchtelingensituatie” wel tot een „vergelijk” wil komen over het verdere verloop van de hulp.

Ook met de Grieken, die in de ogen van het IMF te traag zijn met hervormingen, wil Thomsen hoog spel spelen. Hij zegt dat de Grieken in het verleden pas een beslissing namen toen ze „op het punt stonden failliet te gaan [...] en dat gaat mogelijk opnieuw gebeuren”. Deze laatste opmerking wordt door de Griekse regering opgevat als een dreigement: het IMF wil het bewust op een crisis laten aankomen, zoals vorig jaar. In een boze brief aan IMF-voorzitter Lagarde uitte de Griekse premier Tsipras zaterdag zijn „diepe bezorgdheid” over de uitlatingen van Thomsen. Het IMF wilde geen commentaar geven.

Al enkele weken rommelt het weer rond Griekenland. Eurolanden en het IMF willen dat de regering-Tsipras hervormingen doorvoert. Zonder de hervormingen maakt Griekenland geen aanspraak op 5 miljard euro uit het noodpakket van 86 miljard.

    • Mark Beunderman