Ibrahim el-Bakraoui verdedigt verdachten in audioboodschap

Ze deden aankopen en huurden appartementen voor terroristen, maar wisten volgens El-Bakraoui niet waaraan ze meewerkten.

Ibrahim el-Bakraoui op een politiefoto in Turkije van vorig jaar juli.
Ibrahim el-Bakraoui op een politiefoto in Turkije van vorig jaar juli. Foto Haberturk via AP

Op de laptop van Ibrahim el-Bakraoui, een van de twee zelfmoordterroristen die zich op de Brusselse luchthaven Zaventem opblies, staat een geluidsfragment waarin hij andere verdachten verdedigt. Zo zegt El-Bakraoui dat degenen die aankopen deden en appartementen huurden voor de terroristen niet op de hoogte waren van de terreurplannen. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard.

Na de aanslagen van 22 maart op het vliegveld en in de Brusselse metro kon de Belgische politie via een taxichauffeur snel het appartement in Schaarbeek traceren waar Ibrahim el-Bakraoui en Najim Laachraoui hun bomgordels hadden gemaakt. De laptop werd in de vuilnisbak vlakbij het appartement gevonden.

De audioboodschap lijkt gericht te zijn aan zijn familie, aldus De Standaard. Hij zou er zijn wanhoop in uitdrukken, omdat hij vermoedde dat zijn aanhouding nabij was.

Medeverdachten wisten weinig

In de audioboodschap noemt hij ook enkele medeverdachten die zijn aangehouden tijdens politieacties na de aanslagen in Brussel. Deze medeplichtigen hebben aankopen gedaan en onderduikadressen geregeld, maar wisten volgens El-Bakraoui niet waaraan zij meewerkten.

Een van de genoemde verdachten is Mohamed Bakkali (28), die het appartement in Schaarbeek zou hebben gehuurd. Ook Salah Abdeslam, vermeende spil in de Parijse aanslagen van november, heeft op dat adres ondergedoken gezeten.

Tip NYPD

Afgelopen week werd bekend dat de inlichtingeneenheid van de New Yorkse politie Nederland een week voor de aanslagen had getipt over de aanslagplegers Ibrahim en Khalid el-Bakraoui. Khalid pleegde de aanslag in de Brusselse metro.

    • Menno Sedee