Grote politieactie om drugsproductie Brabant

Politie valt ‘rovershol’ binnen en vindt drugslabs

Foto ANP

Politie, justitie en defensie zijn maandagochtend bij ruim honderd panden in vooral Brabant en Limburg binnengevallen in een grootscheeps onderzoek naar synthetische drugs. Bij de actie zijn vijftienhonderd mensen van politie, justitie, FIOD en defensie betrokken. Eenenvijftig verdachten zijn gearresteerd. Drie van hen worden beschouwd als hoofdverdachten, waarvan er een in Tsjechië werd aangehouden.

Spil in het onderzoek is een bedrijfje dat spullen verhuurt voor feestjes, waaronder statafels. In het kantoorpand op een bedrijventerrein in het Brabantse Best kwamen opvallend vaak mensen samen met criminele antecedenten, merkte de politie, onder meer na gebruik van afluisterapparatuur. Volgens het Openbaar Ministerie zou het bedrijfje een ‘criminele marktplaats’ zijn, waar criminelen met elkaar afspraken maken over de drugshandel.

In de twee jaar dat het onderzoek heeft geduurd, zijn er zevenhonderd verschillende mensen bij het bedrijf langs geweest, die nog niet allemaal zijn geïdentificeerd. „Er kwam zoveel informatie vrij dat we allerlei deelonderzoeken zijn gestart”, zegt Neeltje Geldermans, officier van justitie bij het Landelijk Parket. „Wij denken dat de drie hoofdverdachten dit pand gebruikten als een soort dekmantel voor een crimineel hoofdkantoor, een soort rovershol waar vraag en aanbod van criminelen bij elkaar kon komen.”

Bij de invallen maandagochtend trof de politie onder meer drugslabs, Harley Davidsons en automatische wapens aan. In een Eindhovense volkswijk vielen agenten binnen bij een hennepplantage, onder de nieuwsgierige blik van buurtbewoners. De illegale elektriciteitsvoorziening van het pand was volgens politiewoordvoerster Imca van Dijk riskant. „Dit is een ontzettende gevaarlijke situatie. Het is zo aangesloten dat er zomaar brand uit kan breken.”

In de buurt van het pand bevond zich in een ruimte van drie aaneengesloten garageboxen, achter een woonhuis, een drugslab. Grote chemische attributen, een enorme vrieskist en plastic vaten om mdma in te stoppen. Volgens expert Rob de Vrij van de politie gaat het om een „professioneel lab”, dat elke week enkele miljoenen euro's omzet kan draaien.

Daar komt door de grote politieactie van maandagochtend een einde aan. Dat de drugscriminaliteit in het zuiden hiermee wordt uitgeroeid is een illusie, zegt officier van justitie Geldermans. „Maar hiermee laten we de samenleving wel zien dat we de drugshandel aanpakken.”