Flyeren voor hoge opkomst tegenstanders willen het referendum laten slagen

None
Foto Olivier Middendorp

„Of je nou door een hond of een kat gebeten wordt, gebeten word je toch wel”, is de mening over politiek van een man die weigert om een folder aan te nemen van vrijwilliger Rienk. De 26-jarige student psychologie uit Amsterdam is zaterdag met vier andere GeenPeil-vrijwilligers in Haarlem om te flyeren voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. „U kunt de politiek toch in elk geval laten weten dat u het gevoel hebt dat u gebeten wordt?”

Hoewel ze zelf allemaal tégen het verdrag zijn, hopen de campaigners vooral dat mensen op 6 april naar de stembus gaan. Wát ze gaan stemmen vinden ze van secundair belang. „Het gaat mij puur om de democratie, ik vind het belangrijk dat dit referendum slaagt”, zegt Niels de Swart (38), die het team vrijwilligers leidt.

Op de drukke Grote Markt zijn de meeste voorbijgangers niet erg geïnteresseerd. „Ik vind het een te ingewikkeld onderwerp voor een referendum”, zegt Sherol van Rijn. „Ik vind dat we onze politici gekozen hebben om dit soort beslissingen voor ons te nemen”, zegt haar man Tom Schippers.

Dat het team deze zaterdag naar Haarlem is uitgeweken, komt omdat ze in Amsterdam wel heel veel toeristen troffen die toch niet mogen stemmen. In Haarlem gaat het beter, zegt De Swart: „In Amsterdam kreeg ik echt te maken met agressieve grachtengordeltijgers die riepen dat ze een hekel aan GeenPeil hebben. Dat is hier nog niet gebeurd.”

Na een paar uur campagnevoeren zegt student Thomas Verheij dat hij wel had verwacht wat meer flyers te slijten. Maar hij geeft een positieve uitleg aan zijn nog behoorlijk gevulde doos. „De mensen weten al dat het referendum er is en zijn goed geïnformeerd. Ik weet zeker dat we de opkomstdrempel woensdag gaan halen.”

    • Pim van den Dool