Financiële trucs van de wereldelite blootgelegd

Panama Papers De gelekte gegevens laten zien hoe rijken en wereldleiders miljarden wegsluizen via Panama.

Foto Bloomberg

Elf (deels voormalige) staatshoofden maken gebruik van belastingparadijzen om hun miljoenen weg te sluizen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van honderden onderzoeksjournalisten, genaamd de ‘Panama Papers’. Het betreft een database van 11,5 miljoen documenten, afkomstig van de interne administratie van Mossack Fonseca, een juridisch advieskantoor in Panama, dat werd doorgespeeld aan de Duitse Süddeutsche Zeitung (SZ).

Betrokken zijn onder meer de voormalige leiders van Saoedi-Arabië, Argentinië, Oekraïne en Azerbajdzjan en de entourage rondom de Russische president Vladimir Poetin. Ook de IJslandse premier Sigmundur Gunnlaugsson heeft geld weggesluisd naar belastingparadijzen.

Hij bezit via een offshorebedrijf obligaties van de drie grootste banken van IJsland en was na de val van de banken in 2008 zelf een van de schuldeisers en had een persoonlijk belang in de overeenkomst die hij sloot met Nederland. Door deze onthulling worden er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen uitgeschreven in IJsland, schrijft The Guardian.

De miljoenen documenten werden door de SZ gedeeld met de Amerikaanse onderzoeksjournalistieke organisatie International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarna vierhonderd onderzoeksjournalisten uit 82 verschillende landen zich bezighielden met dit project.

In Nederland zijn Trouw en het Financieele Dagblad betrokken. Zij publiceren al hun resultaten op de website panamapapers.nl. Uit het onderzoek komen ook Nederlandse brievenbusfirma’s naar voren, die betrokken zouden zijn bij frauderende sportmarketingbedrijven

Enkele andere onthullingen:

De entourage van Poetin beheert meer dan twee miljard dollar in belastingparadijzen. De bekende Russische cellist en dirigent Sergeij Roldoegin, een jeugdvriend van Poetin, speelt hierin een hoofdrol.

De Oekraïense president Porosjenko is actief in belastingparadijzen. Uit onderzoek van FD en Trouw blijkt dat het bedrijf van Porosjenko, het chocolade- en snoepconcern Roshen waarmee hij rijk is geworden, een aantal schimmige transacties ter waarde van meer dan tweehonderd miljoen dollar heeft uitgevoerd via de Oostenrijkse Raiffeisen Bank.

Pilar, de zus van de Spaanse ex-koning Juan Carlos, liet veertig jaar lang geld via Mossack Fonseca lopen. Ze stopte hiermee vijf dagen nadat Felipe VI haar broer had opgevolgd.

De Argentijnse stervoetballer Lionel Messi stapte de dag nadat hij door de Spaanse fiscus gepakt werd voor vermeende belastingontduiking, naar Mossack Fanseca om een nieuwe constructie op te tuigen. Ook de kersverse Argentijnse president Macri figureert in de documenten. (NRC)