Entourage van Poetin zou profiteren van diens protectie

Rusland Vrienden van president Poetin zouden fors hebben verdiend aan deals die er zonder diens bescherming niet zouden zijn.

Ruslands predident Poetin (midden) zou zijn jeugdvriend en cellist Sergej Roldoegin (links) via belastingparadijzen „tientallen miljoenen” hebben toegespeeld.
Ruslands predident Poetin (midden) zou zijn jeugdvriend en cellist Sergej Roldoegin (links) via belastingparadijzen „tientallen miljoenen” hebben toegespeeld. Foto AP

Het netwerk rond de Russische president Vladimir Poetin speelt een centrale rol in de ‘Panama Papers’, een grote hoeveelheid gelekte documenten van de Panamese juridisch dienstverlener Mossack Fonseca.

Daaruit blijkt dat er zeker 2 miljard dollar (1,75 miljard euro) rondgaat in bedrijven in belastingparadijzen op naam van getrouwen van Poetin, zo blijk uit onderzoek naar de stukken door een groep internationale journalisten, verenigd in de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Het lek toont aan hoe dit geld de mensen in de directe kring rond Poetin verrijkt. Hoewel de naam van de Russische president niet direct in de stukken voorkomt, ontwaren de stukken een „patroon”, schrijft de Britse krant The Guardian, een van de kranten die meewerkte aan het onderzoek. „Zijn vrienden hebben miljoenen verdiend aan deals die ogenschijnlijk niet gedaan zouden kunnen zijn zonder zijn bescherming.”

Kremlin spreekt van poging om Poetin zwart te maken

Een naam die wel direct in de stukken voorkomt, is die van Poetins jeugdvriend en bekend cellist Sergej Roldoegin, tevens peetvader van Poetins oudste dochter Maria. Hij staat geregistreerd bij Mossack Fonseca, „als eigenaar van een Panamees bedrijf en twee vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden”, schrijven Het Financieele Dagblad en Trouw, de Nederlandse kranten die meewerken aan het onderzoek. Via deze bedrijven kreeg Roldoegin volgens deze kranten „tientallen miljoenen aan betalingen van andere anonieme bedrijven in belastingparadijzen”.

Ook zou Roldoegin substantiële belangen in verschillende bedrijven. Volgens The Guardian zou de waarde van deze bezittingen oplopen tot 100 miljoen dollar en mogelijk meer. Zo heeft de musicus een belang van 12,5 procent in het grootste Russische reclamebureau Video International. Voorheen was het geheim van wie dit bedrijf is. Verder heeft hij belangen in de Rusiche truckfabrikant Kamaz en bank Rossiya, gevestigd in Sint Petersburg.

Het stallen van geld in buitenlandse vennootschappen is niet illegaal. Maar de transacties die de Panama Papers onthullen, zijn volgens de journalisten niet allemaal even zuiver. Zo gaat het volgens The Guardian onder meer om deals met aandelen die pas achteraf ‘verhandeld’ werden, miljoenenbetalingen voor vage consultancydiensten en vergoedingen voor aandelentransacties die helemaal niet doorgegaan lijken te zijn.

De internationale journalistenclub heeft het Kremlin gevraagd naar de achtergrond van de transacties. Volgens een woordvoerder gaat het om talrijke zakenmensen die Poetin nog nooit heeft ontmoet en zijn de artikelen een poging om hem in diskrediet te brengen.