Eerste migranten per boot teruggestuurd naar Turkije

In totaal worden maandag 202 migranten uit Lesbos en Chios verwacht. Syriërs vertrekken in ruil naar Duitsland.

Migranten gaan aan boord op het Griekse eiland Lesbos. Foto: Petros Giannakouris / AP

Griekenland is begonnen met het terugsturen van migranten naar Turkije. Maandagochtend bereikten de eerste migranten, die vertrokken vanaf het Griekse eiland Lesbos, de Turkse kust bij de plaats Dikili, meldt persbureau AP. Even later arriveerde een boot uit Chios.

Het gaat om twee veerboten met in totaal 136 migranten van het eiland Lesbos en een boot met 66 migranten van Chios. De migranten van Lesbos zijn met name afkomstig uit Pakistan en Bangladesh. Op de boten zaten ook twee Syriërs die vrijwillig terugkeerden. Op de boot vanuit Chios zaten vooral Afghanen en Iraniërs. De operatie, die wordt begeleid door de Griekse oproerpolitie, verliep rustig.

Deze eerste groep teruggestuurde migranten had geen asiel aangevraagd in Griekenland of hun aanvraag was geweigerd. Ze worden naar de zuidelijke Turkse stad Osmaniye gebracht, zei Bozkır in een interview met Haberturk TV.

Journalist Özge Sebzeci was aanwezig in Dikili. De pers was in groten getale aanwezig, maar verder was het rustig, zei ze:

“Er zijn ambulances en politiewagens, voor het geval er onrust uitbreekt. Maar dat is tot nu toe niet het geval.”

Foto Özge Sebzeci

De migranten komen aan in het Turkse Dikili. Foto Özge Sebzeci

Foto Özge Sebzeci

De opvangtent in Dikili. Foto Özge Sebzeci

Vluchtelingenakkoord

Het terugsturen van migranten vanuit Griekenland naar Turkije is het gevolg van een akkoord dat werd gesloten tussen de Europese Unie en Turkije en dat op 20 maart in werking trad. In het akkoord werd overeengekomen dat de illegale vluchtelingenstroom via Turkije naar de EU moet stoppen en dat in ruil daarvoor meer legale migratie zal worden toegestaan vanuit Turkije.

Maandagochtend zijn ook de eerste Syriërs, zestien personen, uit Turkije in de Duitse stad Hannover aangekomen. Vanuit daar zullen ze naar andere landen reizen, volgens persbureau Reuters.

Griekenland herbergt momenteel ongeveer 50.000 migranten. Alleen de 4.000 migranten die aankwamen na 20 maart worden vastgehouden voordat zij worden uitgezet naar Turkije.

    • Menno Sedee
    • Etienne Verschuren