2Doc: Het drama van Alphen, 5 jaar later NPO 2, 20.55-22.00u.

Van onderzoeksjournalist Ivo van Woerden verscheen in 2013 het boek Het drama van Alphen. Hierin reconstrueert hij van minuut tot minuut het exacte verloop van de moordpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Op 9 april 2011 schiet de 24-jarige Tristan van der V. hier zes mensen dood, verwondt zeventien anderen, alvorens zichzelf van het leven te beroven. Van Woerden sprak voor zijn boek uitvoerig met slachtoffers, omstanders en hulpverleners om te traceren hoe hun levenspaden die dag per toeval samenkomen met dat van Tristan van der V., met de inmiddels bekende, dramatische afloop tot gevolg.

Samen met filmmaker Wilfred Koomen kijkt Van Woerden vijf jaar na dato terug op de schietpartij. Net als in zijn boek staan in de documentaire de slachtoffers centraal en niet de dader. Getroffenen, nabestaanden en ooggetuigen vertellen over de impact van de schietpartij op hun leven. Zo wordt het verhaal van de Syrische activist Nadim Youssef belicht. Hij vluchtte in 2005 naar Nederland na een aanslag op hemzelf, om uiteindelijk om te komen in Alphen aan den Rijn tijdens het boodschappen doen.